10 gerechten die je deze herfst zeker eens moet (s)maken!

vrijdag, 25 september, 2015 - 14:58

Met andere woorden: de herfst is het ideale seizoen om samen lekker te koken en te eten. En wat moet je dan maken? We geven je 10 recepten, die je deze herfst zeker eens moet maken. Van klassiekers tot eenvoudige gerechten: gezelligheid en warmte troef!

1. Pompoensoep met geitenkaas & dille: Recept

De herfst is het moment van de pompoen. Grote ronde of kleine flesvormige, de moestuinen van veel grootvaders liggen er vol van. Geen idee wat je met zo'n grote pompoen moet maken? Vries het vruchtvlees in en maak soep wanneer je wil.  Deze heerlijke versie met geitenkaas en dille is alvast een topper.

 

Ontdek meer pompoenrecepten

 

2. Stoofpot van konijn met bier: recept

Herfst, dat wil ook zeggen: start van het wildseizoen. Wild leent zich uitermate goed voor een stoofpot, nog zo'n heerlijke uitvinding. Kies bijvoorbeeld voor konijn met bier. Serveer er gefrituurde aardappelen bij en je hebt een feestmaal. 

 

Ontdek meer stoofpotjes en wildgerechten

 

3. Pasta met gerookte zalm, prei en verse kruiden: recept

Samen koken, ook dat is gezelligheid. Pizza's maken is één optie,  maar wat dacht je van zelf pasta maken? Klinkt moeilijk? Dit recept van Sofie Dumont toont hoe het moet. En geloof ons, het is echt niet moeilijk.  

 

4. Ovenschotel met gehakt, bloemkool, prei en kaassaus: recept

In juli en augustus stond de oven vaak wat verweesd in de keuken. Wie gebruikt dat toestel nu in de zomer? Nu het weer wat kouder wordt, is de oven onze reddende engel. Maak eens een ovenschotel!

 

Liever een ovenschotel zonder lam of zonder vlees? Bekijk hier meer ovenschotels. 

 

5. Preistoemp met graanmosterd en worst: recept

De aardappelen zijn geoogst en liggen in één of ander hok. Het moment van de verse prei is ook aangebroken. Meng dit samen en je krijgt een heerlijke stoemp. Stampen maar!

 

Stamp je echt graag aardappelen tot stoemp? Dan hebben we voor jou tientallen stoemprecepten. 

 

6. Quiche van zeewolf, prei en aubergine: recept

Toegegeven, we zijn wel fan van quiches. Ze zijn niet alleen de perfecte restverwerking. Je kan er ook alle kanten mee uit. En heb je nog een stukje over? Dan neem je dat toch gewoon mee naar het werk. Twee vliegen in 1 klap.

 

Meer quiches vind je hier.  

 

7. Macaroni met kaas & hesp en ... een krokant korstje: recept

Eigenlijk zijn het spirelli's. De echte macaroni ziet er anders uit. Dit gerecht kan je namelijk met veel soorten pasta maken. Denk bijvoorbeeld aan penne of farfalle. Feit is dat het heerlijk is. Niet echt Italiaans, maar wel lekker. Ham, veel kaassaus, pasta en dit in de oven. Het resultaat: het huis ruikt heerlijk en in de oven wacht een lekkere ovenschotel met een knapperig korstje. Ja, wij zijn fan. 

 

8. Risotto met boschampignons en salie: recept

Misschien heb je tijdens een wandeling de eerste paddenstoelen gespot. Plukken doe je ze best niet. Voor lekkere boschampignons ga je naar de winkel. Meng ze onder risotto, kruid met wat peper, zout en salie (of tijm en rozemarijn) en je hebt een Italiaanse smaakbom. 

 

9. Pannenkoeken: recept

U vroeg zich misschien al af, waar de desserts bleven. Wel, hier zijn ze. Pannenkoeken. Het is én blijft een klassieker en de favoriet van veel kinderen. Samen bakken? Hen verrassen? Een verjaardagsfeestje? Gewoon zin in zoet? Alle redenen zijn goed om deze lekkernij te maken.

 

10. Appel- en perencrumble: recept

Onze Belgische appel-en perenboeren gaan het niet gemakkelijk hebben. De komende maanden zal je dus veel appelen en peren vinden. Geen nood, verwerk ze in een lekkere crumble. Nog wat frambozen in de diepvries? Ontdooi en mix ze tot coulis. Lekker fris van smaak bij de warme crumble. En vergeet het bolletje ijs niet!

 

 

Wil je nog meer inspiratie? Bekijk dan onze special rond de herfst.