3 Glutenvrije baksels: pannenkoeken, oliebollen en wafels

3 Glutenvrije baksels: pannenkoeken, oliebollen en wafels
maandag, 11 augustus, 2014 - 16:23

1. Glutenvrije pannenkoeken met rozemarijn en ananas

 Neem nu de pannenkoeken met rozemarijn en ananas, een recept uit De keuken van Sofie. Pannenkoeken bakken lukt misschien wel, maar die afwerking - het vullen en samenbinden van de pannenkoek - lijkt onmogelijk uit te voeren met onze glutenvrije pannenkoeken. Glutenvrije bloem bindt niet zo goed en valt snel uit elkaar, een glutenvrije pannenkoeken samenbinden? Moeilijk!  Laat u vooral niet afschrikken door dit soort horrorverhalen, met volgend recept lukt het zeker.

Een recept glutenvrij maken begint al bij de ingrediënten en dan bedoel ik niet gewoon glutenvrije bloem gebruiken in plaats van de gewone bloem. Voor de pannenkoeken van Sofie moeten we niet veel controleren. Melk, zout, vanillesuiker, eieren, enz. het zijn zaken die van nature al glutenvrij zijn. Bij de rum en Sweet Mix is het toch even verpakkingen lezen, maar ze krijgen groen licht. Ook die zijn glutenvrij. Wat moet er dan wel anders?

 

Ingrediënten

 

Deeg: 500ml melk, 180 g glutenvrije bloem (NoGluten Glutenfree Mix), 2 el vanillesuiker, 3 eieren, snuifje zout, enkele blaadjes verse rozemarijn

Vulling: 1 rijpe ananas, vetstof, bruine rum, 3 el bruine suiker, stukje keukentouw (de dropveters die Sofie gebruikt, bevatten vaak gluten. Lees dus goed de verpakking, mocht je dit toch willen proberen.)

Karamelslagroom: 250 ml plantaardige room (bv Alpro), Sweet Mix Crispy Caramel

 

Bereiding

 

  1. Vermeng de bloem, vanillesuiker en het zout. Graag wil ik hier de tip geven om eerst eens je glutenvrije bloem los te kloppen. Giet er straalsgewijs de melk bij en voeg de eieren toe. Hak de rozemarijn fijn en voeg bij het deeg. Laat even rusten. We moeten geen aanpassingen doen naar de verhoudingen toe, maar klop gerust eens goed door. De bloem heeft sterk de neiging om te klonteren en dit willen we vermijden.
  2. Snij de ananas in kleine stukjes. Bak ze in een pan met vetstof en bestrooi met de bruine suiker. Laat karameliseren.
  3. Flambeer met de rum.
  4. Bak de pannenkoeken. Ook hier best even het deeg opnieuw goed loskloppen. Kies daarnaast ook voor een anti-kleefpan. Ook bij pannenkoeken met gluten zou de pannenkoek al eens durven vastkleven, bij glutenvrij deeg is dit zeker het geval. Een anti-kleefpan is een must!
  5. Voeg enkele draaien van de sweet mix caramel toe aan de room en klop op.
  6. Vul de pannenkoek met de geflambeerde ananas en in ons geval snoeren we de pannenkoek toe met keukentouw. Serveer met de karamelslagroom.

 

2. Glutenvrije Brusselse wafels

Ook voor de wafels blijven we bij Sofie Dumont. Op VTM Koken kan je namelijk haar recept terugvinden om Brusselse wafels te bakken. Het leek me heerlijk om ook eens een hap te kunnen nemen van dit wereldberoemde Belgisch gerecht. Met enkele kleine aanpassingen bekomen we dan ook een lekkere glutenvrije Brusselse wafel.

 

Er zijn bij de ingrediënten maar drie wijzigingen nodig.

  1. Kies net zoals bij de pannenkoeken voor de glutenvrije bloem van NoGluten Glutenfree mix.
  2. Gebruik 90 ml water in plaats van 83 ml water. Waarom? Het mengen van de bloem gaat iets vlotter.
  3. Ga voor 7 g droge gist.

De volledige bereiding van hetrecept lees jehier.Wat pas ik dan aan?

Bitter weinig eigenlijk. Heb gewoon veel geduld bij het toevoegen van de bloem. Zo vermijd je klonters. Veel succes en laat het smaken!

 

3. Glutenvrije oliebollen

We sluiten af met een derde gebak waar we eens niets moeten veranderen aan het recept (behalve de bloem). Zowel de verhoudingen als de ingrediënten van de oliebollen met appel kunnen we naar het recept van Peter Goossens blijven volgen.

Alhoewel ... bij het gebruik van een friteuse is er toch een extra aandachtspunt. Bij het bakken van oliebollen is het namelijk belangrijk eens stil te staan bij mogelijke contaminatie. Als we een frietketel gebruiken met restjes paneermeel, is dit voor mensen met coeliakie al voldoende om ziek te worden. Tip: Gebruik daarom steeds een frietketel met vers frietvet of eentje waar enkel nog maar frieten werden in gebakken. Zelf hou ik mijn friteuse uitsluitende glutenvrij - geen loempia’s, frikandellen of kroketten met gluten voor mijn vriend - maar m’n ouders werkten vroeger met twee ketels. Zo hadden we een frietketel voor de frietjes op zaterdag met een grote sticker "GLUTENVRIJ"  en daarnaast een frietketel met een al even grote sticker "NIET GLUTENVRIJ". Voor anderen komt dat misschien wat overdreven over, maar ook wij willen gezellig even blijven natafelen in plaats van de rest van de namiddag op het toilet te moeten doorbrengen.

Over naar leukere dingen dan toiletverhalen, Oliebollen bakken!

Hoe doe je dit? Ga voor dit recept en vervang de bloem door glutenvrije bloem.

 

Veel bakplezier en vooral, laat het je smaken!