De Biersommelier - De L van Lambiek

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12

De naam "Lambiek" komt niet van de stripfiguur van Willy Vandersteen, maar (naar algemeen wordt aangenomen) wel van de plaatsnaam 'Lembeek", in Vlaams-Brabant, de uitloper van het Pajottenland. In dit rustige dorp vlakbij Halle huist trouwens nog een echte lambiek- en geuzebrouwerij, Frank Boon maakt een van onze meest "malse" geuzebieren en is in heel de wereld bekend. Een lambiek heeft ook hout gezien. Dat maakt het bezoek aan een lambiekbrouwerij heel speciaal: overal zie je gaanderijen met reusachtige tonnen of 'foeders", die vroeger voor wijn of porto hebben gediend, en door de jaren heen verzameld zijn door de geuzemaker. Want om een goede geuze te maken, moet je "langs je tonnen kunnen lopen". Je moet een goede blend kunnen maken tussen oude en jonge lambiek. Geen makkelijk verhaal dus, lambiek en geuze, en om alles wat bevattelijker te maken is er nu in Beersel een nieuw bezoekerscentrum geopend met de toepasselijke naam ' De Lambiek'. Dit is een belevingscentrum dat je zintuigen prikkelt. Je kan er kijken, luisteren, ruiken, proeven en dan het Pajottenland intrekken.

Armand Debelder, zelf geuzesteker (Drie Fonteinen) en voorzitter van Horal ( Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiek-bieren) is heel blij met dit initiatief, dat opnieuw een stap is naar een grotere waardering en naamsbekendheid van onze lambiekbieren.

Beleving

In het bezoekerscentrum kan je eerst een film zien over lambiek ( 16 minuten). Je leert er de oude brouwerstermen, Rosse of Vosse-lambiek ( het vers gebrouwen lambiek-bier), of Waeghbaert ( later Faro genoemd), het schenkritueel ( glas draaien terwijl je de geuze inschenkt), je komt er alles te weten over de verschillende nog aktieve brouwerijen en stekerijen: Drie Fonteinen, Boon, De Cam, De Troch, Girardin, Hanssens Artisanaal, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel en Timmermans. Aansluitend kan je ze ook proeven in de degustatiezaal of s'zomers op het terras. Na het bezoek kan je het Pajottenland en de Zennevallei intrekken voor een bezoek aan één van de Lambiekbrouwerijen. "De Lambiek" (Gemeenveldstraat 1, Alsemberg) is van woensdag tot en met zondag geopend van 10.30u tot 16.30u. Een toegangskaartje kost 2 euro.

Pairing

Voor alle duidelijkheid: platte Lambiek ( dus niet gemengd tot geuze) is bijna nergens nog te drinken, enkele cafeetjes in de streek niet te na gesproken. Maar geuze kan je in een goed biercafé wel vinden, vraag echter steeds naar een Oude Geuze, en vermijd het commerciële aangezoete brouwsel à la Belle Vue, Mort Subite...hoewel alle geuzebrouwers ook wel een oude geuze maken, heeft Belle Vue (ABInbev) dit een tiental jaren geleden definitief stopgezet. In mijn kelder rusten nog enkele genummerde flessen ' Selection Lambic" uit 1999. Vermits een oude geuze rustig twintig jaar oud kan worden ben ik nog niet van plan ze op te drinken.

Qua pairing raad ik oude geuze, fris uit de ijsemmer opgediend en in een mooi wijnglas ( afwijkend schenkingsritueel van de biersommelier), van harte aan tijdens het aperitiefmoment, met frisse, zomerse hapjes. Of bij oesters, het zilte van de zee smelt dan mooi samen met het friszure bier. Maar je kan oude geuze ook prachtig pairen met blauwe kaas!