Glutenvrij Kerstmis: drie klassiekers op je bord

woensdag, 25 november, 2015 - 17:07

Geen zorgen, ook de drie meest typische hoofdgerechten op het kerstdiner zijn om te toveren tot een volledig glutenvrije maaltijd zonder dat iemand daar iets van merkt! En als je die avond niets met gluten gaat bereiden in je keuken, sluit je het risico op contaminatie helemaal uit.

1. Varkenshaasje

Varkenshaasje is iets dat bij heel wat mensen op tafel komt 24 december. Het grote voordeel aan dit lekker stukje is niet alleen dat het een mager stuk varkensvlees is, maar ook onbewerkt. Je kan het dus zonder risico op gluten in uw lokale supermarkt of slager gaan kopen. Op VTM Koken vond ik een heerlijk uitziend gerecht door Sofie Dumont: Varkenshaasje Blackwell met amandelkroketjes. De bereiding van het varkenshaas kunnen we gewoon gaan volgen, maar bij de amandelkroketjes en de Blackwellsaus doen we toch wat aanpassingen.

Amandelkroketjes:

  • Gebruik glutenvrije bloem om te paneren. Nog een alternatief is glutenvrij paneermeel bv. Schär.
  • Let op bij het frituren dat de friteuse volledig glutenvrij is.

Blackwellsaus:

  • Gebruik maïzena om te binden.
  • Knorr Professional Gevogeltefond is glutenvrije fond.

 

 

2. Gourmet

Het gourmetstel wordt ook vaak bovengehaald met Kerst. Als je iemand met Coeliakie op bezoek hebt kan je er eigenlijk gewoon voor kiezen om een apart schaaltje met stukjes onbewerkt vlees zonder paneermeel te gaan serveren. Als je zo te werk gaat, moet je natuurlijk nog op een aantal zaken gaan letten:

  1. Ga stukken vlees met paneermeel niet bij of tegen het onbewerkte vlees leggen.
  2. Geef geen stukken vlees met paneermeel door over het bord van degene die glutenvrij moet eten, hetzelfde telt met broodjes.
  3. Spreek goed af of de persoon met coeliakie ook een stukje van de grillplaat kan gebruiken door enkel onbewerkt vlees op de grillplaat te leggen en de pannetjes te gebruiken voor bewerkt vlees.
  4. Tenslotte kan je er ook voor kiezen enkel en alleen onbewerkt vlees in huis te halen en enkele stukjes zelf te gaan bewerken met het glutenvrije paneermeel van Schär.

 

3. Cordon Bleu van kalkoen

Dan is er nog één recept dat ik graag als glutenvrij alternatief had meegegeven en dat is Cordon bleu van kalkoen. Bij de ingrediënten ga je het volgende gaan vervangen:

  1. Bloem door (alweer) glutenvrij paneermeel of glutenvrije bloem,
  2. Broodkruim door glutenvrij broodkruim. Als je zelf je brood bakt is het leuk om telkens de kruimels te verzamelen na het versnijden en er dan iets mee te gaan doen. Bij ons kan dat om de drie weken daar ik mijn twee versgebakken broden na het snijden ga invriezen en dus niet elke dag brood bak. Op die manier hoef je geen boterham gaan verkruimelen.

 

 

En nu kan ik jullie enkel nog heel prettige - glutenvrije - feesten gaan toewensen!

 

Meer glutenvrije tips ontdek je hier.