Ontkurkt - Koning Cava

dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10


Tip 1: wat is cava?

Letterlijk betekent cava 'ondergrondse kelder'. De naam verwijst naar de plek waar deze mousserende wijn gedurende minimaal 9 maanden moet verblijven alvorens hij recht krijgt op zijn Denominación de Origen (DO of beschermde appellatie). Essentieel is verder dat cava qua maakproces grotendeels gelijkt op de traditionele methode champenoise: de tweede gisting, die uiteindelijk leidt tot de bubbels, gebeurt bij cava immers eveneens op fles, net zoals bij 'Grote Broer' uit Frankrijk.

Tip 2: waar komt Cava vandaan?

Ruim 90 à 95% van de hedendaagse Cava wordt nog steeds geproduceerd in Cataluña en meer specifiek de Penedés, waar ook de 2 grootste Cava-bedrijven (Cordoniu en Freixenet) gevestigd zijn. Maar de D.O. Cava is wettelijk en geografisch niet beperkt tot één bepaald gebied, want we kunnen deze bubbels ook aantreffen in o.a. Costers del Segre, Campo de Borja, Navarra, Rioja Alta en Rioja Alavesa. Het belangrijkste verschil tussen de Catalaanse en niet-Catalaanse Cava is dat bij deze laatste uitsluitend Viura-druiven worden gebruikt, terwijl de Catalaanse versies vooral samengesteld worden uit Macabeo (Viura), Parellada en Xarel.lo, soms aangevuld met een dosis Chardonnay en zelfs Pinot Noir.

Tip 3: is Cava per definitie goedkoop?

Eén van de verklaringen van het enorme succes dat cava kent, is ongetwijfeld het prijskaartje, dat stukken lager ligt dan bij concurrent champagne. Maar het is belangrijk te beseffen dat niet alle cava spotgoedkoop én lekker is. Er zijn uitzonderingen, maar degelijke cava is in onze rekken toch maar pas te vinden vanaf 7 à 8 euro instapprijs. Meer complexe types kosten 10 à 15 euro, en de echte exclusieve reserva's een veelvoud ervan.

Tip 4: Cava aan tafel?

De doorsnee-cava is minder geschikt om een ganse maaltijd te begeleiden. We drinken hem vooral als verfrissend aperitief, in de hapjessfeer of bij lichte voorgerechten. Slechts de duurdere top-cava's - die wel 3 tot 5 jaar rijpen in de kelders van de bodega - kunnen gastronomisch evenveel aan als Champagne. Kies dan wel voor 'Extra Brut' of 'Brut Nature', de meest zesty, minerale versies. En vergeet de rosado's niet. De rosé-cava's zijn, zeker vergeleken met rosé-champagnes, nog héél prijsgunstig en doen het vaak prima bij lichte desserts, gemengde salades, koude kip of vegetarische schotels.

Tip 5: Wees eerlijk met Cava!

Vergeet aub dit niet: cava is géén namaak-champagne en champagne is per definitie niet superieur aan cava. Het zijn gewoon twee aparte belletjesproducten met hun eigen temperament, druivenblend en gebruiksmoment. Wie dus in de horeca een 'coupe' cava wordt gepresenteerd aan dezelfde prijs van een 'flûte' champagne, mag met mijn groeten zeggen dat dit niet kan...