Pik een graantje mee! De geweldige granen-lijst (met gluten)

vrijdag, 12 december, 2014 - 12:00
vegetarisch

In dit berentijdperk zijn mijn favoriete hartverwarmers graansoorten. Granen zijn vezelrijk, volkoren of wit en komen in de vorm van vlokken, meel of als alledaags maaltijdgraan. Ik verzamelde al een geweldige granenlijst bijeen: spelt, gerst, tarwe, rogge, quinoa, haver, amarant, boekweit…

Sommige van deze granen bevatten gluten, andere niet. Gluten zijn eiwitten die niet door elk spijsverteringsstelsel geapprecieerd worden. De ene beer is immers de andere niet. Omdat ik niet alle granen tegelijk mijn berenhol kan insjouwen, heb ik het deze keer enkel over de glutengranen. De glutenvrije soorten hou ik voor de volgende keer.


Tarwe

Tarwe is samen met rijst en maïs één van de populairste granen ter wereld. Harde tarwe wordt meest gebruikt in pasta, zachte tarwe gebruiken we hoofdzakelijk voor het bakken van brood en gebak. Ik hou enorm van de tarwekorrel pur sang. Even gekookt in bouillon smaken de korrels overheerlijk.

Exotische tofoesalade met tarwekorrels



Spelt

Speltgraan is een oeroude Germaanse tarwesoort die lichter verteerbaar is dan de gangbare tarwe. Daardoor is spelt al een aantal jaren aan een serieuze opmars bezig.  Probeer beslist eens speltbrood of een andere bereiding op basis van speltmeel en geniet van de zachte, nootachtige smaak! 

Speltwrap met falafel



Kamut

Dit graan is een nobele onbekende op onze markt. Nochtans is het een oude verwant van de harde gewone tarwe. Kamutgranen zijn echte winterkost en verwarmen hart en nieren. In natuurwinkels vind je kamut onder de vorm van puur graan, maar ook verwerkt in pasta, brood en koekjes.

Koolraapjessoep met kamut

Ingrediënten: 2 el olijfolie, 1 ui, 5 stengels bleekselderij, 4 koolraapjes, 250 g wortel, 150 g prei, 50 g zongedroogde tomaat, 1/2 liter groente- of kippenbouillon, 150 g voorgekookte kamut

De bereiding:

  1. Schil de ui, bleekselder, kolraapjes en wortel. Snij de daarna allemaal in kleine stukjes.
  2. Snij de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
  3. Verhit de olie in een grote pot en fruit de ui en bleekselder zachtjes.
  4. Voeg de koolraap, wortel, prei en zongedroogde tomaatjes toe.
  5. Overgiet dit alles met bouillon, doe het deksel op de pan en kook 15 minuten op een zacht vuur.
  6. Voeg de kamut toe en kook alles nog eens 15 minuten, tot de kamut gaar is.



Couscous & bulgur

Couscous en bulgur zijn heel gelijkaardig in gebruik. De basis van couscous en bulgur is harde tarwe. Couscous zijn kleine griesmeelkorreltjes van 1 à 2 mm, bulgur zijn grovere korrels van 3 à 4 mm. Het leuke aan couscous- en bulgurgerechten is dat het graan snel gekookt is en dat je er echt alles kan bij klaarmaken. Met een drolletje hete harissa als afwerking, maak je in een handomdraai perfecte winterkost. 

Libanese taboulé van bulgur



Taboulé van couscous met gefrituurde groenten


Gerst & rogge

Gerst en rogge gebruik ik enkel in de vorm van meel, voor ovenvers brood en gebak. Beide granen zijn regelrechte energiebommetjes. Rogge stimuleert de bloedsomloop en voorkomt constipatie. Dat ook gerst enorm voedzaam is, wisten ze vroeger beter dan nu. Wie ziek was en opnieuw op krachten moest komen of wie net bevallen was, kreeg een gerstaftreksel te drinken van 50 gram gerst op één liter water. Bovendien bevordert het naar verluidt ook de melkproductie.

Vandaag kennen we gerst en rogge vooral voor het brouwen van bier en stoken van whisky. Twee toepassingen waar ook deze berin niet vies van is. Proost!