Red het klimaat vanuit je keuken: 5 klimaattop-vriendelijke recepten!

dinsdag, 1 december, 2015 - 09:17

Spijtig, want er is werk aan de winkel, veel werk aan de winkel. Zo blijkt uit een recent rapport van het Europees Milieuagentschap dat in 2012 maar liefst 11.000 Belgen vroegtijdig gestorven zijn als gevolg van luchtvervuiling. Geen tijd meer dus om er het (staats)hoofd bij neer te leggen. Duimen dat die knappe koppen straks met een sluitend klimaatakkoord naar buiten komen! 

Wat schaft de pot?

Wat mij vooral boeit, is wat de pot daar schaft. Een grote lap energievretend rundsvlees met een warme zomertomaat? Een gevulde salade met serrekomkommer, boontjes uit Kenia en mango uit Afrika? Verse asperges uit Peru? Avocado’s uit Mexico? Ik reken erop dat de u en de mevrouwen en meneren bovenstaande netjes links laten liggen en het goede klimaatvoorbeeld zullen tonen. #wearemarching

Seizoensgebonden & lokaal

Maar hoe red je het klimaat nu vanuit je keuken? Door te kiezen voor meer seizoensgebonden groenten, betere lokale producten en minder vlees. Deze seizoenskalender maakt de stap naar lokale inkopen op de markt of via Voedselteams of een groentenabonnement al een stuk kleiner! 

Door te eten wat het seizoen en jouw regio te bieden heeft, verklein je jouw ecologische voetafdruk. Hoezo?

  1. Je vermindert de CO2-uitstoot van jouw maaltijd omdat je groenten niet met vliegtuigen aangevlogen en met grote vrachtwagens gekoeld vervoerd moeten worden, omdat er geen serres warm gestookt voor zijn en omdat er ook in de supermarkten geen energievretende koeling nodig is voor jouw lekkers.
  2. Je steunt de lokale economie door te kiezen voor streekgebonden producten.
  3. Seizoensgroenten belanden kort na de oogst rechtstreeks op je bord. Ze zijn bijgevolg verser dan hun supermarktvariant, hebben meer smaak én een grotere voedingswaarde. Tsjakka!

Vijf x seizoensgebonden lekkers

Pastinaak

Wie van knolselder houdt, vindt bij pastinaak beslist ook zijn gading. Hij is minder zoet dan de gewone wortel en heeft ook een iets kortere gaartijd nodig. Zijn bijnamen zijn als vanouds witte peen of pinksternakel.

Pastinaaksoufflé (recept

Pompoen

Pompoenen zijn het grootste deel van het jaar beschikbaar: enkel van april tot en met juli/augustus zijn ze er niet. Waar telers vroeger zo groot mogelijke exemplaren kweekten, weten we vandaag dat kleine pompoenen een pak smaakvoller zijn dan hun reuzenvarianten. Daarnaast komen ze in onnoemelijk veel variëteiten: de oranje hokaido, de donkergroene sweet mama en de okerkleurige en flesvormige butternut.

Curry stoofpot met pompoen en basmatirijst (recept

 

 

Rode biet

Je hebt het er voor of je hebt het er niet voor. Wie tot de laatste categorie behoort, kan de aardse smaak van rode bietjes vast niet pruimen. Als tegengewicht voor deze typische aardse smaak, is het goed rode biet te serveren met een friszurige smaak zoals balsamico, appel of feta. Deze groente is op mei en juni na, het hele jaar door verkrijgbaar. Let wel: winterbiet is harder en steviger en moet zo’n halfuurtje langer koken dan malse zomerbieten.

Dipsaus met rode biet en feta (recept

Witlof

Het is volop witloftijd! Van september tot april kan je genieten van smaakvolle vollegrondwitlof, het echte Belgische witte goud! Tijdens de rest van het jaar kan je echter ook met een gerust hart witlof eten die op water gekweekt is. Iets minder smaakvol, maar zeker niet slecht voor mens en milieu.

Witloof à la Flamande (recept

Witte kool

Wittekool heeft een slechte reputatie als geurtjesverspreider… Maar dat is enkel zo als je de kool te lang kookt. Wittekool bevat namelijk mosterdolie, een stof die ons verteringsproces soms wat te snel bevordert. Om te voorkomen dat de mosterdolie vrijkomt, mag je wittekool maar eventjes stomen. Negeer dus alle andere gaartips in recepten en fluoresceer wittekool maar op de groentekalender (tussen juli en maart)!

Tajine met kip, witte kool, knolselder en zoete aardappelen (recept