Soezenspecial: het basisrecept, de tips en variaties

Soezenspecial: het basisrecept, de tips en variaties
donderdag, 8 december, 2016 - 17:31

Daarom zetten we ze graag eens in de kijker. Beginnen doen we met ons persoonlijk basisrecept.

Soesjes: het basisrecept

Ingrediënten (ongeveer 30 soesjes)

80g melk, 80g water, 2g zout, 20g suiker, 80g boter, 95g bloem, 120g eieren, 1kl bakpoeder

Bereiding

  • Warm melk, water, zout, suiker en boter op.
  • Haal van het vuur, wanneer de boter gesmolten is. Voeg in één keer bloem en bakpoeder toe.
  • Zet terug op een zacht vuurtje. Roer droog zoals een roux, tot de massa begint te blinken. Let op dat het niet aanbrandt.
  • Haal van het vuur en voeg een deel van de eieren toe.
  • Roer onder elkaar tot het ei opgenomen is. Voeg een tweede deel van het ei toe. Roer terug onder elkaar.
  • Voeg de rest van het ei toe.
  • TIP: Je moet een stevig maar spuitbaar deeg hebben, dat in een punt van je houten lepelt valt. Je hoeft dus niet altijd al het ei toe te voegen. Het is inderdaad een beetje oefenen en proberen.
  • Doe in een spuitzak.
  • Spuit toefjes op bakpapier op een bakplaat. Wrijf de toefjes in met een beetje eidooier en melk (dorure)
  • Bak eerst 15 minuten in de voorverwarmde oven op 190°C. Zak naar 140°C en bak nog 4 minuten. Zet dan de oven op een kier en bak nog 2 minuten.
  • Haal uit de oven, laat afkoelen.

Soesjes: de variaties

Sofie Dumont maakt haar eigen versie met drie variaties: met kaas, met zalm en zoet met banaan. Voor hartige soesjes doe je gewoon wat minder suiker in je beslag.

 

soesjes

 

Klik voor het volledige recept.

 

 

Deze soesjes worden opgevuld met room en afgewerkt met kaneel en amandelen.

 

soesjes

 

Klik voor het volledige recept.

 

 

Soesjes hoef je niet op te vullen. Meng kaas onder het beslag en je hebt lekkere gezouten soesjes. Perfect als aperitiefhapje.

 

soesjes

 

Klik voor het volledige recept.

 

 

Toch een zoetebek? Weet dat soesjes ook perfect met ijs kunnen opgevuld worden. Alleen nog wat chocoladesaus en karamel om er over te gieten en je dessert is klaar.

 

soesjes

 

Klik voor het volledige recept.

 

 

Het ultieme dessert is natuurlijk een soezentoren zoals bv. de Saint-Honorétaart. Een beetje werk, maar sowieso een taart waarmee je indruk gaat maken.

 

saint-honorétaart"

 

Klik voor het volledige recept.

 

 

We sluiten onze special af met de soezeboelekestaart van Meme Gusta, één van de revelaties van Mijn Pop-Uprestaurant.

 

soezeboelekes"

 

Klik voor het volledige recept.

 

 

Fijne feesten!