Stel jouw ideale Paasmenu samen met deze 12 gerechten en passende wijnen!

dinsdag, 15 april, 2014 - 14:45
menu's
wijntips

Asperges, eitjes, jonge worteltjes, erwten en andere primeurs…de Lente is een heerlijk seizoen. Vergeet natuurlijk de chocolade niet.

We geven je daarom graag een voorstel tot Paasmenu. Aan elke gang hebben we een vegetarisch en kindvriendelijk alternatief toegevoegd.Tenslotte helpt onze wijnspecialist jullie graag een handje met de wijnkeuze. Hij geeft bij elk gerecht een wijntip.

HAPJES

Gevulde eitjes met kaviaar

Wijntip: Volg de romigheid van de vulling of de ziltheid van de kaviaar. Dus: kies ofwel een eerder vette en rijke Chardonny (uit Californië, Zuid-Afrika, Australië), ofwel een slankere witte cru uit Graves met lichte houttoets, of – nog lichter -  een Pinot Blanc uit de Elzas.

Voor de veggies: Italiaanse rijstballetjes met tomaten-oreganosaus

Wijntip: We blijven in wit. Ga voor wat molliger Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland, een sec gevinifieerde Muscat Blanc uit Zuid-Frankrijk of een jonge Duitse Silvaner uit Franken.

Voor de kinderen: een assortiment heerlijk gevarieerde en gezonde Griekse hapjes ofwel mezze

Wijntip (voor de niet-kinderen): Keuze 1: rosé, zoals een Vin Gris (Marokko) of een Rosé Pays D’Oc op basis van de Syrah-druif. Keuze 2: ga voor jonge rode wijnen met druivensoorten waarin veel zon, zoals Syrah (Languedoc), Grenache (Zuid-Frankrijk, Spanje)) of Tempranillo (Spanje). Keuze 3: een superaromatische Torrontès-druif uit Argentinië.

SOEP

Aspergesoep met basilicumroom

Wijntip: Counter de romige textuur van deze soep met een minerale Auxey-Duresses (Bourgogne), een Petit Chablis, de betere Vinho Verdo uit Portugal, een Champagne Brut of een top-cava.

Voor de kinderen: Tomatensoep met balletjes 

Wijntip: Spaans én wit met voldoende fraîcheur maar tegelijk volume zijn hier aan de orde. Ga voor appellaties als Rueda (Verdejo-druif!), Penedès of een Albariño-druif uit Galicië. 

Voor de fan van iets gezond: Rode Bietensoep 

Wijntip: Een lastig geval, wegens de krachtig aardse ondertoon. Rode wijn lijkt daarom een must: Californische Pinot Noir, Argentijnse Malbec (niet te jong of te ismpel fruitig type) of een Rioja Crianza/Reserva zullen zeker lukken. 

HOOFDGERECHT

Lamskroontje met wortel en raap 

Wijntip: keuze zat ga wel voor een gespierde, eik-gelagerde cru zoals een Chileens Carmenère, een Syrah uit de Languedoc, een Toscaanse Rosso of een Cru Bourgeois uit de Haut-Médoc. Ook elke Cabernet Sauvignon uit de Nieuwe Wereld functioneert prima.  

Aspergerisotto met zalm 

Wijntip: wit, zonder discussie en vooral Chardonnay met een ‘buikje’. Genre: Saint-Véran, Chablis maar ook een wat kruidiger type Côtes du Rhône Blanc.  

Voor de veggies en de kinderen: Schelpjespasta uit de oven met ricotta 

Wijntip: Zoek hier aromatisch sterke begeleiders zoals Fiano of Greco uit Zuid-Italië, een Verdiccio di Castello di Jesi (toepasselijk!), een jonge Viognier uit Zuid-Frankrijk of niet te zware Riesling (Duitsland, Elzas).Wijntip: Zoek hier aromatisch sterke begeleiders zoals Fiano of Greco uit Zuid-Italië, een Verdiccio di Castello di Jesi (toepasselijk!), een jonge Viognier uit Zuid-Frankrijk of niet te zware Riesling (Duitsland, Elzas).

DESSERT

Voor de kinderen: (Sabayon met ) pannenkoeken en ijs van rode vruchten 

Wijntip: Bubbels zijn zeker een optie: Crémant de Jura, een Cava Demi-secco,  of Prosecco Extra Dry. Niet vergeten: de lichtzoete Muskaat-versies, zoals de Moscato d’Asti uit Piemonte of de Clairette de Die uit Frankrijk.

Crème Brulée met vanille, cuberdon of citroengras 

Wijntip: ondanks de frisse toets van het citroengras, kiezen we beter niet voor té droge wijntypes, maar eerder cru’s met een flinke dosis restsuiker. Dat betekent: alle ‘vendanges tardives’ uit Frankrijk (Elzas, Pacherenc-de-Vic-Bihl,…),  Jurançon moelleux, Bonnezaux of Coteaux-Du-Layon (halfzoete Chenin uit de Loire) en zelfs een niet te zware/oude Sauternes of Barsac (Frankrijk).

Paaspavlova 

Wijntip: Krachtige aroma’s en smaken eisen eenzelfde sparring parrner. Dus: een Riesling Spätlese (Duitsland), een Gewürztraminer (Elzas), een Vouvray (Loire-vallei) staan absoluut hun mannetje.

 

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk onze lekkere Pasen special!