Terrasjesweer: deze bieren passen perfect bij de zomerzon!

Terrasjesweer: deze bieren passen perfect bij de eerste lentezon!
vrijdag, 5 augustus, 2016 - 11:59

Die loodzware winterbieren mogen de kelder in om wat verder te rijpen want we snakken naar iets lichter, iets frivoler. Weet je niet goed wat? Hier enkele stijlen die goed passen bij de zomerzon

 

Witbieren

Witbieren zijn bieren, waaraan naast het traditionele gerstemout een deel tarwe is toegevoegd en zijn net als de Duitse Weissenbieren dus tarwebieren. Waar de Duitse tarwebieren gewoonlijk enkel gerste- en tarwemout, water, hop en gist bevatten, krijgt de Belgische variant ook wat kruiden aan het recept toegevoegd. Koriander, de gedroogde vruchten, en Curaçao, gedroogde sinaasappelschil, worden dikwijls gebruikt om de Belgische witbieren een kruidige, frisse smaak en aroma te geven. Samen met de kleine zurigheid, die tarwe kan geven aan het bier, zijn dit dan ook mooie lente- of zomerbieren.

De Prearis Belma van bierfirma/brouwerij Vliegende Paard Brouwers is een typisch Belgisch witbier, maar waar een exotische hop voor die extra toets zorgt samen met wat extra bitterheid. Een ander, iets klassieker voorbeeld is dan weer St.Bernardus wit van de gelijknamige brouwerij uit Watou.

 

 

 

Saisons

Traditioneel een bier dat in de winter werd gebrouwen om tijdens de zomer geserveerd te worden. Licht, fris, laag in alcohol en dorstlessend. Een bier dat diende om de dorst van de landarbeiders te lessen zonder dat ze er dronken van werden. Tegenwoordig ligt de stijl niet echt vast, want alleen in kleur al kan deze variëren van lichtblond tot amber en zelfs donkerbruin.

De Saison, die iedereen aanhaalt als referentie in deze stijl, is dan wel de Saison Dupont van Brasserie Dupont. Een lichte hoppigheid in de neus met prikkels van de gist, milde bitterheid en een droge afdronk maken dit tot een typische Saison. Brouwerij De Ranke heeft haar Saison de Dottignies. Dit is ook een typische Saison, maar waar de bitterheid iets prominenter, scherper is.

 

 

IPA

Een van origine Engelse bierstijl die sinds enkele jaren aan een forse revival bezig is, ook al zeggen sommigen dat deze al over zijn hoogtepunt heen is. Mede door de opkomst van de Amerikaanse craft beer scene is deze stijl terug enorm populair geworden. Een IPA is gewoonlijk een blond bier, waarbij de hop een grote rol speelt. Hop geeft bitterheid en aroma aan het bier maar heeft ook sterk bewarende eigenschappen en komt de houdbaarheid van het bier ten goede. Doch is het eerste wat verdwijnt in bier net het aroma en de bitterheid, dus drink je deze bieren best zo vers mogelijk. Het aroma van hop kan fantastisch zijn en is enorm divers. Gaande van een lichte kruidigheid tot een explosie van exotisch fruit. 

Voor de betere voorbeelden van deze new wave van IPA’s kijk je best richting buitenland, maar ook in eigen land kan je er enkele vinden. Chac van Totem is een mooi voorbeeld van een lichte IPA. Slechts 2.7% alcohol maar toch voorzien van een pittig mondgevoel door onder meer rogge te gebruiken in het recept. Met de Super NoAH van Brouwers Verzet krijg je een voorbeeld van Europese hop in de neus die eerder zacht fruitig en kruidig aandoet. Beide toppers zonder meer!

 

 

 

Geuze

Een bier van spontane goesting, excuseer, gisting. Aan de basis van dit bier ligt lambiek. Lambiek is een bier waaraan, in tegenstelling tot andere bierstijlen, geen gist wordt toegevoegd voor de vergisting. De vergisting gebeurt hier onder invloed van de in de omgeving van de brouwerij/stekerij aanwezige wilde gisten. Traditioneel gebeurt dit in houten tonnen of foeders maar tegenwoordig ook in roestvrijstalen tanks. Het blenden van deze lambiek levert een geuze op. Lambiek van verschillende leeftijden (1 en 2 jaar oude. Voor een oude geuze komt daar nog wat 3 jaar oude lambiek bij) wordt versneden, gemengd, waarbij de jonge lambiek gewoonlijk de suikers aanlevert om de hergisting op fles te activeren. Na deze hergisting op fles krijg je een sprankelende geuze.

Een perfecte dorstlesser door zijn frisse zurigheid, sprankelend mondgevoel en droge afdronk. Een Oude Geuze Golden Blend van 3Fonteinen uit Beersel bevat een deel 4 jaar oude lambiek wat deze oude geuze extra complexiteit en droogheid geeft. Een recentere en iets makkelijker te vinden oude geuze is die van Gueuzerie Tilquin, de eerste geuzesteker op Waalse bodem, die met zijn oude geuze een mooie complexiteit combineert met een verfrissende, citrusachtige zurigheid.

 

Pils

Een frisse doordrinker. Eenvoudig in opzet zonder al te veel complexiteit, want een pils moet doen waarvoor het gemaakt is; de dorst lessen. De markt van de pilsbieren is gedomineerd door de grote concerns, waar het kosten/baten plaatje soms meer voorop staat dan de kwaliteit en het uiteindelijke resultaat navenant is. Er zijn echter ook kleinere brouwers die zich aan de stijl wagen, Brasserie Artisanale De Rulles bijvoorbeeld uit de provincie Luxemburg. Een sterk staaltje brouwtechniek trouwens van deze kleine artisanale brouwer, want deze pils is vergist met een lagergist in open kuipen. Niet gefilterd, niet gepasteuriseerd. Een (h)eerlijk smakende pils!

 

Genoeg materiaal om de koelkast boordevol te steken. Hop naar de betere bierhandel!