Tomaten bij de vleet. Inmaken die handel: 6 recepten!

dinsdag, 16 augustus, 2016 - 14:06
vegetarisch

Ik hou er zo van, van die blozende groente met de groene kroon op het werk. Lang, lang geleden kweekten de Inca’s en de Maya’s al tomaten. Of liever gele besjes, want dat waren ze toen. Het waren de Spanjaarden die vanop hun veroveringstochten de gele vruchtjes naar Europa brachten, waar ze lange tijd enkel als sierplant dienst deed. Wat een zonde! Gelukkig ontdekten Italiaanse lekkerbekken wat later de heerlijke smaak van de pomo d’oro of gouden appel! Door de jaren heen kruiste men verschillende tomatenvariëteiten waardoor dat gele lekkers ook plots blozen kon. Decennia later is deze rode tomaat de populairste groente in ons westen.

Zoek maar eens een moestuin zonder heerlijk geurende tomatenplant. Die vind je niet snel. Een Vlaamse gewoonte die ik best wel vreemd vind. Oké, je hebt eindeloos veel tomatenvariëteiten met verschillende smaken, vormen, geuren en kleuren waarmee je als amateurkweker aan de slag kan. Maar anderzijds is het toch veel makkelijker en goedkoper als je wacht tot het moment van het immense overaanbod tomaten aanbreekt en je de lekkernij voor minder dan een euro per kilogram kan inslaan?

Dat is wat ik jaarlijks doe. Ik wacht geduldig af tot de dumpingprijzen opduiken en sla dan gretig tientallen kilo’s ineens in. Met mijn werkblad vol tomaten, torens inmaakbokalen, vrolijk zomerse kookgoesting en een zestal simpele recepten, maak ik de kilo’s rood lekkers op verschillende wijzen in. Op het einde van de dag kleef ik op elk potje een k(l)eurig etiket terwijl ik al wegdroom bij de gedachten dat het potje later op het jaar terug open mag. Puur genieten!

Belangrijk is dat je de potten steriliseert.  

Hoe steriliseren?

  1. Verwarm de oven voor op 110°C en spoel ondertussen de inmaakbokalen, de trechter en/of scheplepel en de deksels met heet water en een weinig zeep.
  2. Spoel de bokalen af, schud het water er af en zet de potten omgekeerd op een propere ovenplaat.
  3. Laat ze minstens 30 minuten staan, tot ze volledig droog zijn.
  4. Spoel de deksels, de trechter en/of scheplepel af en laat ze 10 minuten koken in een pot water.
  5. Leg een propere theedoek open op een proper aanrecht en haal met een tang alle benodigdheden uit het kokende water.
  6. Eens je gerecht klaar is, haal je de inmaakbokalen met een propere theedoek uit de oven en zet je ze rechtop op de propere theedoek op het aanrecht.
  7. De potten en het gerecht moeten warm zijn tijdens het afvullen (dit voorkomt het springen van de bokalen).
  8. Schep of giet in één keer door en hou de rand zo proper mogelijk. 
  9. Maak de randen schoon met een propere theedoek en draai de potten stevig dicht met de gesteriliseerde deksels. 
  10. Draai de potten om zodat ze vacuüm kunnen trekken. 
  11. Bewaar koel, donker en droog. 

De recepten

1. Gepelde tomaten: recept

Gepelde tomaten opleggen doe je in een handomdraai. Ze zijn heerlijk eenvoudig in gebruik en vormen een uitstekende basis voor al je pastasauzen, soepen, groenteschotels, ratatouilles, maar kunnen evengoed zuiver op de pizza of op een bruschettahapje. 

 

2. Tomatenpassata: recept

Tomatenpassata betekent zoveel als gezeefde tomaten. Het is de ideale basis voor bereidingen zoals spaghettisaus, tomatensoep en zelfs ketchup.


3. Italiaanse tomatensaus: recept

Geen Italië zonder pomo d’oro! Deze pittige Italiaanse tomatensaus maakt van jouw pastagerecht een echte topper. Bewaar ze maximum 2 maanden op een koele, droge en donkere plaats.  

 

4. Tomatenketchup: recept

Voor dit recept heb je veel tomaten en geduld nodig. Een ideaal zomers werkje tijdens het hoogseizoen van de tomaten!

 

5. Tomatenconfituur: recept

Deze zoetzure lekkernij is een must in je voorraadkast. De confituur is enkele maanden houdbaar en heerlijk bij een stukje kaas, op een toastje of op de boterham. Na opening bewaar je de jam in de koelkast en smul je het zonnige goedje best binnen de twee weken op.

 

6. Tomatenchutney: recept

Deze chutney is heerlijk zoet dankzij de rozijntjes, appel en kristalsuiker. Je kan er alle kanten mee uit: op een toastje smeuïge geitenkaas maar evengoed als pastasaus met wat basilicum ter garnering.

 

Veel inmaakplezier!