Wijnkiezen voor Beginners: hoe kopen en waar op te letten (deel 2)?

Wijnkiezen voor Beginners: hoe kopen en waar op te letten (deel 2)?
woensdag, 2 december, 2015 - 18:51
wijntips

Tip 7: Vergeet fantasienaampjes

Laat u niet vangen door allerlei fraai klinkende termen, die vaak in héél vette en grote letters op het label gedrukt worden. Zelfs het begrip ‘château’ is heel relatief, want het kan een echt wijnkasteel dekken, maar eveneens een bouwvallig plattelandswoning waar wijn wordt geproduceerd. 

Tip 8: Labels liegen vaak

Veel mensen kiezen hun wijn op de ‘look’. Hoe fraaier het etiket, hoe lekkerder de inhoud, zo redeneren ze. Dat valt echter vaak tegen. Nogmaals: dat er een kasteel op het label staat, betekent niet dat het om een ‘betere’ cuvée gaat. 

Tip 9: Hoed u voor hoesjes

Tegenwoordig zien we ook veel bubbels die in een soort (meestal wit) plastiek hoesje verstopt zitten. Dat geeft hen een luxueuzer imago, maar als u kritisch de prijs van sommige ingeduffelde flessen ziet, beseft zelfs de leek: de verpakking kost vermoedelijk méér dan de inhoud.

Tip 10: Let op de houtfactor

Wél belangrijk om te weten: houdt u van houtgelagerde wijn of niet? U kan dat via het label ontcijferen. Heeft de wijn een tijdje op eiken vaten vergist of gerijpt – wat zich in ons glas meestal vertaalt in fumé- en vanilletoetsen – dan staat op het etiket vaak ‘élevé en barriques’ of ‘cuvée fûts’ vermeld (en alle Spaane, Italiaanse,.. varianten hierop). Steeds vaker vinden we echter ook de term ‘Unwooded’ op het label, zeker bij witte wijn uit de Nieuwe Wereld. Dat betekent dat de wijn nooit hout heeft gezien en meer op puur fruit mikt. 

 

 

Tip 11: Waardeer de schroefdop

Laat u écht niet ontmoedigen als u een schroefdop op de wijnfles ontdekt.  Tegenwoordig is dat perfect aanvaarde sluiting wijn, zelfs op duurdere exemplaren. Een fles met natuurkurk is zeker niet bij voorbaat ‘beter’. 

Tip 12: Kijk kritisch naar het ruglabel

De helft van de wijn draagt ook een kleinere rugetiket. Met daarop soms gastronomische tips en wat uitleg. Vaak blablabla, soms ook nuttig. Blijf vooral kritisch naar de bewaartijd die men suggereert: producenten en verdelers hebben neiging om het kelderpotentieel van zelfs heel eenvoudige wijnen te overschatten. Als er bv. ‘kan nog 1 à 2 jaar bewaren’ staat, zal de wijn waarschijnlijk al héél drinkklaar zijn. En maakt u hem liever de komende weken en maanden soldaat dan deze raad op te volgen…

 

Lees ook deel 1 van onze wijntips.