Zonnige wijn voor bij zomergroenten: 4 tips

vrijdag, 29 augustus, 2014 - 13:18
wijntips

Tip 1: wijn versus tomaat

Recept: Seitanspiesjes met gevulde tomaten

Tomaten zitten ergens op de wip tussen fruit en groente, met tegelijk een zoetrijpe, vlezige component én ook een frisse zuurgraad. We kozen voor dit recept omdat het perfect ook binnenshuis in de pan of op de grill(plaat) kan bereid worden, zodat we toch nog een beetje kunnen wegdromen van een échte zomer. In rood kiest u bij deze bereiding best voor fruitrijke, volle rode wijn uit een zonnig jaar die in dit recept tegen de chillipepers, koriander of peper op kan. Dus: geen te houterige wijn, maar wel eentje met fraîcheur én fruitvlezigheid. Dat kan gerust een goeie Beaujolais zijn of een andere wijn op basis van Gamay (kies wel een zo jong mogelijk jaartal!), een Toscaanse, niet te taninnerijke Chianti of Valpolicella, een pinot noir uit het Franse zuiden, een instap-Malbec uit Argentinië of een Spaanje Tempranillo Joven (= jeugdig). Ga in ieder geval voor wijnen die niet door hun eventueel verblijf op eiken fusten gemarkeerd worden, maar die wel voldoende zon hebben gezien.

Tip 2: wijn versus aubergine

Recept: Moussaka

Ook aubergines behoren tot die dubbelzinnige vruchtgroentefamilie. In dit in se klassieke ovengerecht zitten natuurlijk een paar potentiële ‘stoorzenders’ voor uw wijnkeuze. Want als u wat te gul omspringt met de raz el hanout, deze Marokkaanse kruidenmix die overigens van winkel tot winkel sterk kan verschillen, zal ook de begeleidende wijn een tandje bij moeten steken. Goed nieuws: u kan uit alle wijnkleuren kiezen, maar wij houden het dit keer bij twee. Ofwel neemt u een eerder gespierde rosé, van druiven zoals Syrah of Pinotage. Ofwel gaat u in wit voor alle variaties op de Chenin Blanc, zelfs met lichte houtlagering. Dit altijd wat molliger, soms naar (kwee)peer geurend en appel smakende wijntype, zal ook de fetakaas prima counteren. Degelijke en nog betaalbare Chenin Blancs vinden we in onze Belgische rekken vooral uit de Loire-vallei en Zuid-Afrika. Nog een alternatief: Grenache Blanc uit Zuid-Frankrijk. Eveneens een wijntype met van nature iets meer body dan gemiddeld in deze regio. Let wel: de ‘blanc’ is wel essentieel, want als u gewoon een ‘Grenache’ vraagt, is de kans reëel dat u een rode fles krijgt toegestopt.

 

Tip 3: wijn versus courgette

Recept: kalfstournedos met gevulde courgette

Aangezien deze groente tot de komkommerfamilie behoort en er in de receptuur ook oesterzwammen en kalfsfilet meespelen, houden we het klassiek: de druivensoort die én body, én boeket combineert, is toch doorgaans de Chardonnay. Niet alleen uit Bourgogne (met appellaties als Chablis, Mâcon, Saint-Véran,…), Italië of Spanje, maar ook uit de Nieuwe Wereld, met Chili en Nieuw-Zeeland op kop. Het leuke van dit recept is dat deze Chardonnay gerust een beetje eiklagering mag hebben. Het hout zal dit gerecht niet wegdrukken.

 

Tip 4: wijn versus groene bonen

Recept: Thaïse salade

We eindigen iets exotischer met een Thaise gerechtje waar ook vegetariërs op zullen kicken, want er zit quorn en zelfs fruit (mango) in verwerkt. Ook al kunnen we hier zonder grote problemen rood of rosé bij serveren, gaan we opnieuw voor wit. En dan vooral aromatische sterke druivensoorten met een expressief, vaak floraal en fruitgedreven, parfum. We denken aan cuvées met Viognier, Pinot Grigio, Grillo, Vermentino of Pecorino die we veelal in Zuid-Europa moeten zoeken. En neen, Pecorino is niet alleen een kaassoort, maar eveneens een steeds beter bereide druivenvariëteit. Met deze druiven haalt u gegarandeerd toch die broodnodige dosis zon in huis, ook al lijkt uw tuin ondertussen op een ongewild zwembad…

Smakelijk en santé!