Tajine met kip, couscous en frisse wortelsalade

Ingrediënten

voor de tajine

  • 2 ajuinen
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 th lepel saffraan
  • 1 el fijngesneden verse gember
  • 1 kip, in stukken gesneden
  • 3 dl kippenbouillon
  • 1 kleine ingelegde citroen
  • handvol koriander
  • handvol peterselie
  • handvol groene olijven

voor de couscous

  • 180 gr couscous
  • groene kruiden (munt, peterselie, bieslook, basilicum)
  • 1 sjalot
  • kaneel
  • 1 kleine chilipeper, enkel de schil
  • 1 bio-citroen

Voor de frisse wortelsalade

  • 5 el olijfolie
  • 4 el fijngehakte verse munt
  • 500 gr gemengde wortelen (oranje, gele, rode, witte)
  • 1 appelsien
Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Marokkaans
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Snij het vruchtvlees uit de ingelegde citroen, doe deze weg en hou de schil bij. Snij deze heel fijn en zet opzij.

  2. Snij de ajuinen heel fijn of rasp ze. Snij ook de teentjes knoflook fijn maar pers ze niet uit. Laat de ui samen met de look in wat olijfolie fruiten in een pan met dikke bodem. Voeg hierna de saffraan en de gember toe en laat nog even verder stoven.

  3. Voeg de stukken kip toe en bak alle stukken goudbruin aan. Giet de kippenbouillon erbij en laat dit op een zacht vuurtje afgedekt verder stoven. Haal er na 20 minuten de borststukken uit zodat deze niet droog worden. Voeg er de groene olijven bij. Laat dit nog eens een 20-tal minuten verder stoven. Leg er de borststukken opnieuw bij en voeg er de ingelegde citroen aan toe samen met fijngesneden groene kruiden. Schep dit alles goed om en laat nog een tiental minuutjes verder stoven zonder deksel. Kruid af met peper. Doe er nog geen zout bij maar proef eerst, want de citroen is al zout.

  4. Giet 180 ml kokend water op de couscous. Laat wellen en giet af in een zeef. Verfris de couscous met koud water en laat opnieuw uitlekken. Maak de couscous aan met wat (kruiden)olijfolie. Snij de groene kruiden, sjalot en chilipeper heel fijn. Meng onder de couscous en strooi er nog een snuifje kaneel over. Kruid af met peper en zout. Verfris de couscous op het einde nog met wat citroensap en –zeste.

  5. Begin voor de wortelsalade met de vinaigrette. Meng de olijfolie met het citroensap, de suiker, het oranjebloesemwater en de munt. Roer goed door en zet even opzij. Snij de wortelen in fijne jullienne. Schil de appelsien en snij er de partjes uit. Hussel alles door elkaar en serveer samen met de kip en de couscous.

4
Average: 4 (1 vote)