Barbecuetips - Welke BBQ kiezen?

woensdag, 19 juni, 2013 - 16:28

Zo heeft een toestel op houtskool of briketten niet alleen enorm veel charme, het duurt ook net dat tikkeltje langer om in gang te steken. Ben je iemand die na het werk bijvoorbeeld liever snel van start wil gaan, dan is een toestel op gas misschien het overwegen waard. En dat is nog maar één van de dingen waar je vooraf best rekening mee houdt. Binnen welke prijsklasse je je toestel ook kiest, let er steeds op een stabiel toestel te kiezen, gemaakt van hoogwaardige materialen. Niets zo gevaarlijk als een gloeiend hete, wankele barbecue. Om bij je aankoop goed voorbereid voor de dag te komen hier alvast wat informatie bij de meest voorkomende toestellen.

* Grill

Een simpele grill, een toestel waarbij je de rooster al dan niet op verschillende hoogtes boven de kolen kunt hangen is ideaal voor liefhebbers van kleine barbecuesnacks zoals daar zijn worstjes, satés, hamburgers, een stukje vis… noem maar op. Ideaal materiaal om dergelijke snacks direct boven de hete kolen te roosteren. Niet zelden zijn deze toestellen voorzien van een ‘snel start systeem’ waarbij luchtcirculatie ervoor zorgt dat je je houtskool of briketten een ietsje makkelijker gebruiksklaar krijgt. Deze toestellen zijn er in alle soorten en maten en in verschillende prijsklassen. Zowel houtskool als gas zijn een optie. Er bestaan zelfs barbecues op elektriciteit maar eerlijk, daar wil je toch niet mee gezien worden?

* Ketel barbecue

De favoriet van menig fervent barbecueër is ongetwijfeld de ronde ketelbarbecue welke je makkelijk kan verkrijgen  in de winkel. Op zich op exact dezelfde manier als een gril te gebruiken, het verschil zit hem in het ronde deksel. Veel mensen laten het deksel voor wat het is maar door het gebruik hiervan ben je perfect in staat de temperatuur van je toestel te controleren waardoor verschillende toepassingen plots tot de mogelijkheden behoren. Grillen is één ding, met een ketelbarbecue ga je echt ‘barbecueën’. Om te beginnen heb je de keuze tot direct of indirect te garen, kan je een groot stuk vlees traag bereiden, een pizza of zelfs een brood bakken, en uiteraard ook roken… mogelijkheden zat. Ook hier zijn er verschillende varianten beschikbaar en heb je de keuze tussen houtskool of gas.

* Keramische barbecue

De laatste jaren zijn de keramische barbecues aan een opmars bezig. Deze barbecues zijn gebaseerd op een eeuwenoud Chinees principe waarbij voedsel in stenen potten opgewarmd werd. Later werd dit door de Japanners overgenomen onder de noemer ‘Kamado’. Deze barbecues zijn verwant aan de ketelbarbecues met één bijzonder verschil. Doordat het keramische gedeelte van deze veelal eivormige barbecues de warmte opslaat is de temperatuur niet alleen beter te regelen, ze zijn ook een pak zuiniger in gebruik. Doordat deze barbecues perfect temperatuurstabiel (50° C tot zo’n 350° C) gehouden kan worden maakt het deze ideaal voor lange barbecuesessies. Mede doordat deze keramische barbecues vaak terug te vinden in de keukens van sterrenchefs – en bijgevolg zo ook vaak op televisie in beeld komen – kunnen we van een echte hype spreken.

* Offset smokers

De meest gekende offset smoker is wel deze waarbij je mits enige verbeelding de locomotief van een oud treintoestel in kunt herkennen en waar de warmtebron aan de zijkant van het toestel terug te vinden is. Je vlees of vis zal dus niet rechtstreeks in contact komen met de warmtebron wat tal van voordelen biedt. Typisch aan dergelijke toestellen is dat er minstens twee verschillende temperatuurzones zijn waarbij het horizontale gedeelte het dichts bij de warmtebron uiteraard warmer is dan het verticale gedeelte, de ‘schouw’ genaamd. Zo kun je grote stukken grillen, braden en roken tegelijkertijd. Het spreekt voor zich dat een dergelijk toestel niet het meest optimale is als je thuis voor twee personen een worstje wil grillen. Ideaal materiaal voor iemand die graag en veel achter de barbecue staat, die niet vies is van de geur van gebrand hout en, we moeten daar eerlijk in zijn, een flinke duit te spenderen heeft.

Ondertussen ben je een pak wijzer en kan de aankoop van je nieuwe barbecue niet meer fout gaan. Ondanks het feit dat barbecueën tijdens de winter aan een heuse opmars bezig is blijft het in België nog echt een zomergebeuren. Het is misschien best al wat ruimte in het berghok te voorzien voor de winterslaap van je nieuwste aanwinst.