Ontkurkt - De wraak van de open fles

woensdag, 5 september, 2012 - 15:57


Tip 1: De oxidatieduivel slaat altijd toe

Knoop het in uw oren: een ontkurkte fles, hoe duur ook, wordt gegarandeerd slachtoffer van het zuurstofcontact. De inhoud oxideert, begint na verloop van tijd slecht te ruiken en verzuurt. De snelheid van dit aftakelingsproces hangt af van de kwaliteit van de wijn, het dominante druivenras of het soort eiklagering, maar niemand ontsnapt aan deze wet.

Dit hoeft echter niet te betekenen dat elke geopende fles automatisch een ten dode opgeschreven fles is en de inhoud reddeloos verloren. Lees: verspild.

Tip 2: Pompen of (ver)zuipen

De eerste reddingsactie van deze wijnrestanten lijkt de meest logische: we proberen de houdbaarheidsdatum van de inhoud met enkele dagen te rekken. Dat kan door gebruik te maken van rubberen vacuümpompjes (of andere technische hulpmiddelen die op de markt zijn) en zeker door de wijn opnieuw af te sluiten en op een koele plek te zetten. Maar let op: die levensverlenging van de wijnrestjes geldt hooguit voor 2 à 3 dagen, wat de verkopers van al deze middeltjes ook mogen beweren. Bovendien moet de fles nog voldoende inhoud dragen. Als er minder dan ½ of 1/3 van de fles overschiet, mag u er een kruis over maken.

Tip 3: Ice, baby, ice!

Het gaat écht om smurfenrestjes in de fles? In dat geval kunnen we overschakelen naar een andere reddingsoperatie: de restanten gebruiken in marinades (het wildseizoen staat voor de deur!) of sauzen. Handig is zeker wanneer u de wijn in kleine porties als ijsblokjes invriest en zo bewaart. Dan kan u ze de volgende weken à volonté ontdooien en daarmee uw sauswerk verrijken.

Tip 4: Balsamico op eigen wijze

Natuurlijk is er nog een derde manier om wijnrestanten te recupereren: maak er uw eigen azijn van. Neem een fles, kruik, mini-eiken vat of weckpot. Giet er een bodempje wijnazijn in en vul daarna royaal aan met de wijn. U kan zelfs twee soorten wijn mengen zodat de fles of pot goed gevuld raakt, maar probeer het wel bij identieke druivenrassen te houden. Trouwens: wijnazijn kan zowel met rode als witte wijn worden gemaakt, als met sherry-restjes of champagne.

Sluit deze fles of pot af, maar wel zo dat het noodzakelijke zuurstofcontact mogelijk blijft. Dus: geen hermetische afsluiting, maar bijvoorbeeld een neteldoek met elastiek op de weckpot of kruik.

Direct zonlicht daarentegen is taboe, dus zet uw azijn-in-wording op een donkere plek.

Wanneer uw operatie lukt, zal de alcohol zich door dit zuurstofcontact omzetten in azijnzuur en kan u binnenkort ‘bluffen’ tegen uw gasten met uw hoogst eigen balsamico, made in Belgium.