Ferran Adrià’s culinaire creativiteit
Ferran Adrià (1962), El Bulli en moleculaire gastronomie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Eind jaren ‘80 begon deze Spaans-Catalaanse kok namelijk te experimenteren op culinair vlak : hij paste de wetenschap toe op het koken! Zo heeft hij zich ontpopt tot een echte keukenartiest die drie Michelinsterren mag toekennen aan zijn restaurant El Bulli aan de Costa Brava. Op het menu domineren echter geen creaties met dure basisingrediënten, want voor Adrià heeft elk product dezelfde culinaire waarde.
Met zijn creaties verrast en betovert hij zijn gasten, zonder het smakenpalet uit het oog te verliezen. Om zijn creativiteit te blijven stimuleren, reist Adrià regelmatig en perfectioneert hij recepten in zijn culinaire laboratorium El Taller.
Op 31 juli 2011 was El Bulli voor het laatst open als restaurant. In 2012 en 2013 zal het helemaal gesloten zijn, in 2014 zal het heropenen als een "culinair onderzoekscentrum". De naam zal worden veranderd in elBulli foundation.