Mosselen wist-je-datjes

mosselen in een pot
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:12
  • ... je vroeger enkel mosselen kon krijgen in maanden met een 'R'? Nu loopt het seizoen van juli tot april. Maar de lekkerste zijn er vanaf eind augustus.
  • ... mosselen die dichtblijven na het koken niet hoeft weg te gooien? Die hebben gewoon een sterkere sluitspier. Wrik ze open met een mesje.
  • ... Europeanen verzot zijn op mosselen? Amerikanen daarentegen halen er nog vaak hun neus voor op, en daarmee is er ook daar een overschot aan mosselen.
  • ... er een tiental soorten mosselen zijn, en ze kunnen variëren van 3 cm tot 18 cm grootte?
  • ... er ook mosselen met een groene schelp bestaan? Die komen voor rond Australië en zijn hier in de diepvries verkrijgbaar.
  • ... er jaarlijks ongeveer 40 miljoen kilo mosselen uit Nederland naar België geëxporteerd wordt?
  • ... dat mosselen worden ingedeeld in categorieën? "extra": meer dan 70 stuks per kilo, "super": 60 tot 70 stuks per kg, "imperial": 53 tot 60 stuks per kg, "jumbo": 45 tot 53 stuks per kg, "Goudmerk": 38 tot 45 stuks per kg
  • ... mosselen van hangcultuur (moules de bouchots) steeds zandvrij zijn?
  • ... je mosselen ook rauw kan eten? Je moet ze dan openwrikken zoals een oester. Dit heet dan 'moules parqueés'
  • ... mosselen weekdieren zijn, maar je ze ook in het weekend mag eten? ;-)