Appelroosjestaart en Luikse koffie

Ingrediënten

voor de appelroosjestaart

  • 4 grote Jonagold appels
  • 16 vierkante vellen bladerdeeg (15cm op 15cm)
  • 1 citroen
  • 3 el agavesiroop
  • 2 el rozenwater
  • 4 bollen vanilleroomijs
  • 1 scheut Calvados
  • 250 ml water
  • 1 taartvorm (26cm)
  • bakpapier
  • bloem
  • confituur naar keuze
  • kaneelpoeder

voor de Luikse koffie (per glas)

  • 1 bol vanilleroomijs
  • 1 bol mokkaroomijs
  • 1 tasje sterke espresso
  • 2 cl koffielikeur
  • 2 cl Cognac
  • 200 ml slagroom
  • chocoladehagelslag
  • bresiliennenootjes

Goed weekend met Ivan Pecnik. Ook dessertjes zijn voor Ivan geen probleem. Sofie maakt hem de bekende appelroosjestaart en verwent hem met haar versie van een Luikse koffie.

Tip: je kan ook ronde vellen bladerdeeg gebruiken, maar dan heb je meer verlies. Beginnen de appeltjes wat bruin te worden? Bedek de taart dan met bakpapier en bak nog even verder.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch
Gebak

Bereiding

  1. Voor de taart: snij de appels in twee. Verwijder met een pomme parissiennelepel het klokhuis. Verwijder ook het steeltje.

  2. Snij de appelhelften in zeer fijne plakjes (ongeveer 2 à 3mm).

  3. Verhit 250ml water, zeste van een citroen, sap van een citroen, agavesiroop.

  4. Doe alle appelsneetjes in de warme siroop. Zorg dat alle appeltjes mooi bedekt zijn. Zet het deksel op de pot en laat 2 minuten koken.

  5. Giet de appeltjes af. Verdeel ze voorzichtig over een schaal of schotel zodat ze afkoelen. Laat ze volledig afkoelen en dep ze droog.

  6. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien. Strooi bloem over het deeg, het werkblad en de deegrol. Rol elk vel bladerdeeg iets dunner uit.

  7. Snij in repen van 5 à 6 cm breed. Lepel in het midden van elke reep een beetje confituur (bv. dadelstroop).

  8. Bedek de taartvorm met bakpapier. Verwarm de oven voor 190°C. 

  9. Leg op elke reep trapsgewijs de appelsneetjes naast elkaar. Zorg dat ze boven het bladerdeeg uitsteken. Kruid met kaneel. Plooi de reep over de appeltjes dicht. Rol op tot een roosjes.

  10. Vul de taartvorm op met alle roosjes. Zet ze naast elkaar. Druppel rozenwater over de roosjes.

  11. Bak 45 minuten op 190°C in de voorverwarmde oven. Tip: beginnen de appeltjes wat bruin te worden? Bedek de taart dan met bakpapier en bak nog even verder.

  12. Haal de taart uit de oven. Versnijd en serveer met een balletje ijs. Eventueel: verhit calvados en warm op. Flambeer. Giet over de taart. 

  13. Voor de Luikse koffie: Klop room half op. Doe in een spuitzak. Zet sterke koffie. Vul een maatbeker met heet water en dompel de ijscrèmelepel onder in het hete water. 

  14. Doe in elk glas een bol mokka-ijs en een bol vanilleijs. Voeg een scheutje Cognac en koffielikeur toe.

  15. Voeg een klein tasje koffie toe in elk glas. Werk af met chocoladehagelslag, nootjes en opgeklopte room.

0
Nog geen stemmen