Couscous met lamsschenkel, saffraan en groenten

Ingrediënten

Voor de harissa

Met Ish keert Sofie terug zijn kindertijd. Op het menu: een heerlijk traditionele couscousschotel!

Heb je geen couscoussière hebben? Dan kun je dit gewoon op "de Belgische manier" maken (link).

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Marokkaans

Bereiding

  1. Begin met de lamsschenkel. Kruid met peper en zout. Doe een paar eetlepels olijfolie in de stoofpot. Warm op en kleur de schenkels aan langs beide kanten.

  2. Schil de wortelen. Snij overlangs en dan in stukken van ongeveer 5 centimeter. Pel de uien. Snij in grove stukken.

  3. Maak een kruisvormige inkeping in de tomaten. Breng water aan de kook. Doe de tomaten tien tellen in het kokend water. Haal ze uit en schrik in ijskoud water. Pel ze en snij in partjes.

  4. Voeg de uien toe aan de schenkels. Stoof aan. Voeg nu ook de tomatenstukjes toe.

  5. Was de aubergine. Snij in plakjes en daarna in stukjes. Schil de butternut. Snij in twee en verwijder de pitjes. Snij het in plakjes en daarna in stukjes van ongeveer 1 à 2 centimeter.

  6. Schil de raapjes en snij in blokjes.

  7. Blus met kippenbouillon. Voeg de gesneden raapjes, aubergine, wortelen en pompoen toe.

  8. Spoel de kikkererwten en voeg toe aan de stoofpot.

  9. Schil de gember en rasp ongeveer 1 eetlepel. Voeg die samen met de saffraandraadjes toe aan de stoofpot. Kruid met peper en zout. Zet het vuur zachtjes en laat rustig verder pruttelen. 

  10. Zet de couscoussière op de stoofpot. Sluit af met het deksel en laat minstens een uur verder pruttelen.

  11. Laat de couscous weken in een halve liter lauw water.

  12. Maak ondertussen de harissa. Snij groene het steeltje van de pepers. Snij ze in twee. Doe water in een kom en voeg de pepers toe. Breng aan de kook. Laat 15 minuten koken.

  13. Stamp de komijn tot poeder in een vijzel.

  14. Giet de pepers af. Voeg wittewijnazijn en olijfolie toe. Pel de look en pers het bij de pepers. Voeg de komijn en snuifje zout toe.

  15. Doe alles in de cutter. Mix fijn. Smaak af en doe in een steriliseerpot. Giet een laagje olijfolie op de harissa. Sluit af.

  16. Doe de geweekte couscous in een grote kom. Maak terug los. Doe in de couscoussière. Maak wat gaatjes in de couscous, zodat de stoom kan ontsnappen en laat nog tien minuten stomen zonder deksel tot het gaar is.

  17. Doe de couscous in een grote schaal. Maak wat fijner.

  18. Leg er de groenten en vlees bij en serveer.

5
Average: 5 (1 vote)