Kongeraal met asperges, patatjes en daslookmousseline

Ingrediënten

voor de vis

  • 800 g kongeraal (of een andere witte vis)
  • 200 g bloem
  • peper
  • zout
  • 4 el arachideolie
  • 1 klont boter

voor de saus

  • 2 el dragonazijn
  • 3 eidooiers
  • peper
  • zout
  • 1 handvol daslook
  • 125 g gesmolten boter

voor de afwerking

  • eventueel daslookbloempjes
  • 1 citroen (eventueel)

Sofie maakt voor Begijn Le Bleu zijn lievelingsgerecht kongeraal klaar. Dit is een grote smakelijke vis. VInd je die echter niet, dan kan je het ook klaarmaken met een ander stuk witte vis. Een heerlijke combinatie met witte asperges en daslookmousseline. Daslook vind je in de natuur in schaduwrijke plaatsen van mei tot juni of bij je groentenhandelaar.

Tip: je kan de vis ook even door de olijfolie halen en grillen in een hete grillpan of bakken ze op de barbecue.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Voor de vis: Snij de vis in stukken. Voor iedereen 1 stuk. Kruid met peper en zout. Doe bloem in een plastiek zakje. Doe de vis in het zakje. Zorg dat er overal bloem is. 

  2. Verhit de antikleefpan en smelt de boter in de olie. Schud het overtollig bloem van de vis en bak de vis in de bruisende boter.

  3. Kleur aan en draai ze om met een tang. Plaats ze 20 minuten in de voorverwarmde oven op 180°C. 

  4. Voor de aardappelen: Borstel de aardappelen proper. Stoom ze gaar (10 à 15 minuten vanaf het kookt). Borstel de gestoomde aardappelen in met een beetje boter.  

  5. Voor de aspergesSchil de asperges. Verwijder het achterste stukje. 

  6. Breng een grote pot met water aan de kook. Doe de asperges in het water en kook ongeveer 7 minuten. Tip: de schillen kun je bewaren voor een soep.

  7. Haal de asperges uit het water en laat uitlekken op een handdoek.

  8. Voor de daslookmousseline: Klop de dooiers met het citroensap en de azijn los. 

  9. Zet de kom op een pot met warm water (au bain-marie). Klop de eidooiers zeer schuimig au bain-marie zoals een sabayon.

  10. Klop er voorzichtig de gesmolten boter onder. Opgelet: doe het witte schuim niet onder. Je kan ook de boter klaren.

  11. Snij de daslookblaadjes fijn. Meng onder de saus net voor het serveren. Proef en kruid af naar smaak met peper en zout.

  12. Afwerking: haal de vis uit de oven. Dep af op keukenpapier.  Leg een stukje vis op een bord met een drietal asperges en een paar aardappelen. Werk af met een beetje saus, eventueel een daslookbloempje en een stukje citroen.

0
Nog geen stemmen