Gevulde zoete aardappel met eendenborst, mango en boterraapjes

Ingrediënten

voor de eendenborst

  • 2 eendenborsten
  • zeezout
  • zwarte peper

Voor de gevulde zoete aardappel

Voor de vinaigrette en fruit

  • 1 snuifje rietsuiker
  • 4 el appelazijn
  • olijfolie
  • peper
  • zout
  • 3 lente-uitjes

Voor de raapjes

  • 2 gele boterraapjes
  • boter
  • 1 tl kerriepoeder
  • peper
  • zout

Voor de veldsla

Geen warm fruit voor Bartel. Sofie overtuigt hem toch met een heerlijke vinaigrette van ananas en mango. Hiermee werkt ze een gevulde zoete aardappel op. Helemaal niet moeilijk en superlekker. Lust Bartel Van Riet het of niet?

Wijntip: rosso di montepulciano 2013

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch
Glutenvrij

Bereiding

  1. Voor de gevulde zoete aardappel: was de zoete aardappelen. Snij ze overlangs in twee. Stoom in de schil gaar. (15 minuten vanaf het moment dat het water kookt, of tot ze gaar zijn.) 

  2. Meng de ricotta met peper, zout, olijfolie, zeste van citroen en fijngesneden rozemarijn.

  3. Hol de zoete aardappel uit. Meng het vruchtvlees met de ricotta. Leg de zoete aardappelen in een ovenschaal. Vul ze op met het mengsel van zoete aardappel en ricotta. 

  4. Plaats ze even (3 à 4 minuten) in de oven.

  5. Voor het fruit en de vinaigrette: Schil de ananas. Verwijder de bruine plekjes en de harde kern. Snij in balkjes.

  6. Snij de mango. Leg de platte kant op je hand en snij langs de pit uit de mango. Schil de helft. Snij in balkjes en tenslotte in blokjes. (de andere helft kan je zo opeten.)

  7. Verhit een pan met olijfolie. Doe de ananas in de pan. Kruid met peper, zout en een snuifje rietsuiker. Laat even kleuren. Schud op en kleur even verder. Haal uit de pan. Tip: fruit moet je kort en krachtig bakken. 

  8. Doe terug een eetlepel olijfolie in de pan. Verhit de pan. Voeg de mango toe. Kruid met peper, zout en rietsuiker. Laat kleuren. Schud kort op. Haal uit.

  9. Snij de lente-uitjes fijn. Blus de pan met appelazijn en dubbel zoveel olijfolie. Kook heel kort op. Voeg de fijngesneden lente-uitjes toe. Zet het vuur uit. 

  10. Voor de raapjes: Verwijder het groen van de boterrapen en schil ze. Snij de raapjes in plakjes en dan in balkjes. 

  11. Smelt een klontje boter in een pan. Bak de raapjes aan in de gesmolten boter. Kruid met peper, zout en kerriepoeder.

  12. Voor de eendenborst: Haal de eendenborst een halfuur voor het bakken uit de koelkast. Snij het vel een aantal keren in. Kruid met peper en zout.

  13. Verhit een grillpan. Gril eerst op de velkant. Draai een kwartslag en gril verder. Zo krijg je een ruitvormig patroon (=quadrileren). Draai om en gril verder op de andere kant. Draai een kwartslag en gril nog even.

  14. Haal uit de pan. Leg in een ovenschaal. Steek nog even in de oven (180 graden Celsius). (3 à 5 minuten, afhankelijk van de dikte)

  15. Haal uit de oven en laat een vijftal minuten rusten onder aluminiumfolie.

  16. Voor de veldsla: was en zwier droog.

  17. Afwerking: versnijd het vlees in sneetjes. Leg wat veldsla op het bord. Plaats er de zoete aardappel op. Verdeel het vlees, de mango, raapjes en ananas over de aardappel. Werk af met de vinaigrette.

0
Nog geen stemmen