Salade van rode kool met gelakt spek en komkommer

Ingrediënten

voor de gestoofde rode kool

voor de saus

  • 1 potje Hoisin saus
  • 2 eetlepels zelfgemaakte mayonaise

voor de gemarineerde rode kool

Sven Ornelis is geen echt grote fan rode kool. Sofie probeert hem toch te overtuigen.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Aziatisch
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Laat de helft van de rode kool door een keukenmachine fijnsnijden. 

  2. Snij het spek fijn. Bak krokant in een flinke scheut olijfolie.  

  3. Spoel de kool in water met een flinke scheut azijn. 

  4. Kruid het spek met peper en een beetje zout en cayennepeper met twee takjes rozemarijn. 

  5. Karamelliseer met een eetlepel rietsuiker en een eetlepel honing.  

  6. Giet het vet uit de pan en blus de pan met twee eetlepels rode wijnazijn. Voeg er de rode kool aan toe. 

  7. Voeg 200 ml kippenbouillon toe.  

  8. Zet een halfuur in een voorverwarmde oven op 200 graden.  

  9. Zet 200 ml sushi-azijn op. Rasp de andere helft van de rode kool fijn met eventueel een mandoline.  

  10. Spoel de rode kool. 

  11. Stamp het karwijzaad en mosterdzaad fijn in een vijzel. 

  12. Haal de blaadjes van een takje citroenverbena. Hak fijn.

  13. Breng de rode koolsalade op smaak met een eetlepel sesamolie en arachideolie. Roer goed om. Rasp een paar wortels onder de rode kool. 

  14. Roer de rode kool uit de oven nog eens door elkaar. Plaats terug in de oven. Met twee eetlepels hoisin met twee eetlepels mayonaise. 

  15. Snij de komkommer in balkjes en daikon in fijne brunoise. Kruid met peper, zout en een zachte olie. 

  16. Snij het gelakt buikspek in schijfjes. 

  17. Doe de saus in een spuitzakje. Dresseer alle elementen op het bord. Werk af met wat cress. 

0
Nog geen stemmen

Hoisinsaus

Hoisinsaus is een zoete saus, gemaakt van sojabonen, rijstazijn, knoflook, rode pepers, suiker, zout en water. Deze saus is typisch voor de Chinese keuken, maar wordt ook in de Vietnamese keuken gebruikt. 

 

Je vindt deze saus normaal wel in de betere supermarkten.