Vegetarische tapas en alcoholvrije sangria

Ingrediënten

Voor de alcoholvrije sangria

Voor de falafel

  • 250 g kikkererwten (droog)
  • 2 uien
  • 1 kl korianderzaad
  • 7 peulen kardemom
  • 1 bot koriander (vers)
  • ½ bot platte peterselie
  • 1 tl zeezout
  • 1 ei
  • zwarte peper
  • een paar el tahin of sesampasta
  • 1 limoen
  • ½ limoen (enkel het sap)
  • extra koriander en peterselie
  • arachideolie

Voor de tortilla met zoete aardappel

  • 1 rode ui
  • peper
  • zout
  • ½ bot rode basilicum
  • 3 eieren
  • 2 el zure room
  • olijfolie

Voor de gevulde dadels

Op reis met Nicholas! Nicholas woonde lang op Tenerife. De Spaanse vegetarische tapas brengen hem helemaal terug naar dit zuiderse eiland. Bovendien maakt Sofie hem een alcoholvrije cocktail. Heerlijk!

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Spaans
Vegetarisch

Bereiding

  1. Voor de alcoholvrije sangria: Giet de sangria in een kan. Voeg ijsblokjes toe. 

  2. Breng op smaak met de kaneelstokken, het sap van een limoen, een paar grofgesneden takken munt en de in schijfjes gesneden halve komkommer. Roer onder elkaar.

  3. Versier elk glas met ijsblokjes, een trosje druiven, een takje munt, komkommerschijfes en een kaneelstokje. Vul op met de sangria. 

  4. Voor de tortilla met zoete aardappel: Stoom de zoete aardappel in de pel. 

  5. Schil de zoete aardappel. Snij in fijne schijfjes. Pel de ui. Snij fijn. 

  6. Stoof de ui aan in wat olijfolie (of arachideolie). Klop de eitjes los met zure room. Kruid met peper en zout.

  7. Leg de schijfjes zoete aardappel in laagjes bovenop de gestoofde ui in de pan. Stort het losgeklopte ei over de aardappelschijfjes.

  8. Steek 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden Celsius.

  9. Haal uit, wanneer de tortilla los komt van de pan. Leg op een bord.

  10. Versier met rode basilicum en besprenkel met olijfolie.

  11. Voor de opgevulde dadels met brie: Snij de dadels langs één kant open. Verwijder de pit. 

  12. Snij de brie in plakjes. Vul de dadels op met de brie. Versier met pistachenoten en granaatappel. Kruid met peper. 

  13. Voor de falafel: Week de droge kikkererwten een nacht in koud water. Giet ze af. 

  14. Stamp korianderzaad en kardemompeulen fijn in de vijzel. Verwijder nadien eventueel de harde schaal van de kardemompeulen.

  15. Pel en snij twee uien grof. Doe de kikkererwten en uien in de cutter. Kruid met het koriander- en kardemompoeder, peper, zout, de komijn en eventueel het sap van een halve limoen. Hak de verse koriander en peterselie grof. Voeg toe aan de cutter.  

  16. Proef en kruid eventueel extra met peper en grof zeezout. Cutter zeer fijn. Krab af en toe bij met een spatel.

  17. Meng 1 ei onder het mengsel. Roer goed onder elkaar. Kneed, duw en rol tot balletjes. Druk plat tot een hamburgertje. 

  18. Doe een laagje arachideolie in een pan. Verhit. Bak de falafelburgertjes twee minuten in de hete olie.

  19. Draai ze voorzichtig om en bak nog twee minuten verder. Laat uitlekken op keukenpapier. Tip: het beslag kun je zeker een week bewaren in de koelkast.  

  20. Snij een limoen in partjes. Leg de falafels op een bordje. Lepel er wat tahin over. Is de tahin te dik? Roer dan los met een scheutje water. Serveer met in partjes gesneden limoen en extra koriander of peterselie. 

0
Nog geen stemmen