Zwitserse schijf met jonge wortelen en gebakken patatjes

Ingrediënten

voor de wortelen

Voor de gebakken aardappelen

Voor de Zwitserse schijf

Voor Louis Talpe is een Zwitserse schijf het gerecht bij uitstek uit zijn kindertijd. Samen met Sofie maakt hij het opnieuw. 

Dit kan iedereen
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Stoom de aardappelen gaar. Giet af. Pel ze en zet opzij. 

  2. Snij het groen van de wortelen en schil ze. Pel en snij een sjalotje in fijne blokjes.

  3. Snij de wortelen in schijfjes.

  4. Smelt een klontje boter. Stoof de helft van het sjalotje glazig en voeg daarna de wortelschijfjes toe. Voeg laurier en tijm toe.

  5. Zet onder in water. Kruid met peper en zout. Voeg een eetlepel honing toe. Laat gaar koken.

  6. Maak nu de Zwitserse schijven. Meng het gehakt met de andere helft van het fijngesneden sjalotje, eitje en een paar eetlepels paneermeel. Kruid met peper, zout en eventueel muskaatnoot of paprika.

  7. Verdeel het gehakt in vier porties. Verdeel elke portie nog eens in twee porties. Neem een uitsteekring en duw het eerste deel gehakt in de ring. Leg er een sneetje kaas op, maar blijf een centimeter van de rand van de cirkel. Zo blijft de kaas mooi in het gehakt, wanneer je het bakt. Bedek met een tweede deel gehakt en duw goed aan tot een mooie hamburger. Maak zo ook de andere schijven.

  8. Meng gedroogde peterselie onder het paneermeel. Paneer de schijven in het paneermeel. 

  9. Doe een klontje boter en een scheutje olie in een antikleefpan. Laat de pan warm worden. Leg de schijven in de gesmolten boter. Kleur mooi aan langs beide kanten. 

  10. Stop ze nog ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden tot ze gaar zijn.

  11. Snij ondertussen de aardappelen in schijfjes. Smelt een klontje boter met olie in de pan. Bak de schijfjes op in de pan. Kleur mooi aan.

  12. Serveer de schijf met worteltjes en aardappelen.

0
Nog geen stemmen