Krieltjes

krieltjes

Eigenschappen

Krielaardappelen (vaak ook pommes parisiennes genoemd) zijn consumptieaardappelen met een grootte tussen 23 en 30 millimeter. Meestal worden ze in de schil gekookt of gebakken, maar je kan ook vers geschraapte krieltjes vinden in de winkel. Geschraapte krieltjes maak je best de dag zelf nog klaar, anders kan er zich een taaie buitenkant vormen die niet gaar te krijgen is. Krielaardappelen zijn nieuwe aardappelen die geoogst worden voor ze helemaal rijp zijn. Daardoor bevatten ze nog veel solanine, een giftige stof. Daarom is het belangrijk om de krieltjes ongeveer vijf minuutjes op te koken in licht gezouten water. Krieltjes zijn ongeveer het hele jaar verkrijgbaar, maar de piek ligt tussen eind mei en begin juli. De krieltjes die je buiten die periode terugvindt zijn vacuüm verpakt en liggen in de koeling in de winkel. Soms worden er krielaardappelen gesneden uit grotere aardappelen, of geperst uit aardappelpoeder. Die krieltjes vind je in het vriesvak. Krieltjes zijn lekker samen met asperges. De aardappelen zijn lekker als gewone gekookte aardappel, om te bakken, te frituren of te verwerken in een koude salade. Puree kan je er niet van maken.

Bewaartip

Krielaardappelen bewaar je best in de koelkast.

Recepten