rode biet

Rode biet is een wortelgewas uit de amarantenfamilie. Tot dezelfde soort hoort ook de suikerbiet. De plant wordt tot 80 cm hoog. Het woord 'biet' is een Oudgermaanse ontlening van het Latijnse 'beta'.

Het hele jaar door kan je genieten van de gezonde rode biet. Er is wel een verschil tussen de winter- en de zomerbiet. Dat merk je vooral bij het koken. De zomerbiet heeft ongeveer 25 minuten nodig, een winterbiet doet er 2 uur over. Na het kookproces koel je de bieten af onder koud water, ontdoe je ze van hun vel en verwerk je ze zoals je wilt. Je kan rode bieten ook rauw eten.

Rode bieten groeien onder de grond, dus ze zitten vol aarde. Voor je ze bereidt, moet je ze goed wassen en afborstelen, zodat alle aarde weg is. Wil je bieten koken, dan laat je ze beter in één stuk, anders gaan ze bloeden en verliezen ze smaak. Let ook op met het loof. Snijd het niet te kort af om bloeden te voorkomen.

 

Recepten