Gegrilde zeeduivel met een zoet stoofpotje van pronkbonen

Ingrediënten

  • 1 gedroogde rode chilipeper
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 blikje van 100 gr ansjovisfilets in olie
  • extra Vergine olijfolie
  • 600 gr pronkbonen
  • 1 pot van 700 gr passata (of 2 blikjes tomaten van 400 gr, gepureerd)
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 dikke zeeduivelfilet (200 g elk, zonder vel en schoongemaakt)
  • bosje bladpeterselie
  • bosje basilicum (blaadjes)
  • zeezout en peper van de molen
Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Brits
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Ga met en dunschiller over beide kanten van de pronkbonen om de vezelige deeltjes eraf te halen en snij ze dan schuin in stukjes van 1 cm.

  2. Verwarm een grote steelpan en doe er twee eetlepels olijfolie bij en de olie van het blikje ansjovis. Hak 4 teentjes knoflook fijn en fruit ze samen met de ansjovis en gedroogde chili tot alles zacht is en de ansjovis tot moes gekookt is. Giet de gepureerde tomaten of passata erbij samen met de bonen en de takjes rozemarijn. Breng het op smaak en laat het koken. Dek de pan af en laat het 12 tot 15 minuten sudderen of tot de bonen lekker gaar zijn. Als de saus wat droog wordt, kun je er water aan toevoegen en de bonen even omroeren.

  3. Leg de zeeduivelfilets op een snijplank en snij ze horizontaal door tot bijna in de helft, zodat je ze kunt openvouwen als een boek. Zorg dat beide kanten even dik zijn. Maak kleine insnijdingen in de vis en leg ze opzij.

  4. Voor de gremolata hak je het resterende teentje knoflook fijn samen met wat zout. Daarna hak je de peterselie fijn en rasp je de citroenschil. Doe ze bij de knoflook en hak ze nog even samen fijn. Zet dit opzij.

  5. Verwarm een grote grillpan of frituurpan (of gebruik twee kleinere pannen). Breng de vis goed op smaak met zout en peper en wrijf ze in met wat olijfolie. Bak de vis 2 minuten aan elke kant of tot ze gaar is (laat ze niet te gaar worden).

  6. Neem de bonen van het vuur, proef eens en kruid ze wat meer als dat nodig is. Haal de takjes rozemarijn eruit en voeg het sap van de citroen toe. Leg een hoopje bonen op elk bord en leg er een visfilet bovenop. Strooi de basilicumblaadjes en de gremolata erover.

0
Nog geen stemmen