Kan ik eieren invriezen?

Diepgevroren eieren zijn luchtdicht verpakt maandenlang houdbaar. Maar haal ze dan wel uit de schaal, want de inhoud van een ei zet bij het invriezen uit en verbrijzelt de schaal. Reken dus ook in de luchtdichte doos op enige uitzetting en leg voor het afsluiten van de doos plasticfolie op het oppervlak om de hydratatie (freezer burn) te voorkomen.

De witten van eieren gedragen zich na invriezen redelijk goed en verliezen niet veel van hun schuimende vermogen. Dooiers en losgeklopte eieren vereisen echter een andere behandeling. Als zodanig na ontdooien krijgen deze een kneedbare consistentie en kunt u ze niet meer makkelijk met andere ingrediënten combineren. Maar als u zout, suiker of zuur door de dooiers roert, kunnen de dooiereiwitten niet klonteren en blijft het ontdooide mengsel vloeibaar genoeg.

Dooiers vereisen 5gr zout, 15gr suiker of 4 el citroensap per halve liter. Voor de hele eieren is de helft van de hoeveelheid genoeg.