Claudio's kreeft

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 stengels selder
  • 1 ui
  • 4 kreeften (500 à 600gr)
  • 2 vanillestokjes
  • 400 gr boter
  • 1 gele tomaat
  • 1 coeur-de-boeuftomaat
  • 2 stengels prei (wit)
  • chardonnay-azijn
  • 2 dl sinaasappelsap
  • zout
  • suiker
  • citroensap
  • peper
  • kerriepoeder
  • cabernet-sauvignonazijn
  • 1 bos basilicum
Expert
4 personen
Meer dan 90 minuten
Italiaans
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Maak de prei schoon, snipper hem fijn en dep hem droog.

  2. Snijd de coeur-de-boeuftomaat en de gele tomaat in stukjes en meng ze. Smelt de boter. Snijd de vanillestokjes overlangs open en schraap het merg eruit. Doe het samen met de opengesneden stokjes bij de boter. Houd de vanilleboter apart.

  3. Leg de kreeften 6 tot 7 minuten in een pot kokend water (of in de steamer). Haal ze uit het water, verwijder de koppen, snijd ze in tweeën en haal de magen eruit. Snipper de ui, selder, wortel en een teentje knoflook fijn en fruit alles in olijfolie. Hak de kreeftenkoppen in stukken en laat ze stoven met de groenten. Blus met chardonnay-azijn en sinaasappelsap en breng op smaak met olijfolie, zout, suiker en citroensap. Mix deze bereiding in een blender en giet door een fijne zeef. Breng op smaak met peper, zout, suiker, chardonnay-azijn en olijfolie.

  4. Verwijder de schaal van de kreeftenstaarten en breek de poten open. Stoof de prei aan in wat vanilleboter. Kruid met peper, zout en kerriepoeder. Kruid de tomaten met peper, zout, olijfolie en cabernet-sauvignonazijn en doe er wat fijngesneden basilicum bij.

  5. Leg de kreeftenpoten in een ovenschaal met wat vanilleboter en cayennepeper. Zet ze 6 tot 7 minuten in de oven. Bak de kreeftenstaarten in een pan met antiaanbaklaag in wat vanilleboter. Blus de pan met de sinaasappelvinaigrette van kreeftenkoppen.

  6. Verdeel de prei en de tomatensalade over de borden. Snijd de kreeftenstaarten in vieren en leg ze samen met de poten op de groenten. Breng de saus van sinaasappelvinaigrette op smaak met peper, zout en citroensap en lepel wat over de kreeft.

0
Nog geen stemmen

Dell'anno

Auteur
Hilde Smeesters
Uitgeverij
Lannoo
Fotografie
Heikki Verdurme
ISBN
9789020986846