De enige echte: Pulled Pork, een Amerikaanse klassieker

Ingrediënten

  • 2 kg varkensvlees (schouder, met zwoerd)
  • 3 kl zout
  • 3 kl rietsuiker
  • 1 kl paprikapoeder (zacht)
  • 1 teen look
  • 1 kl cayennepeper
  • 1 kl tijm
  • 1 kl mosterdzaad
  • 1 kl paprikapoeder (gerookt)
  • 50 cl cider
  • koolsla
  • broodjes
  • yoghurtsaus
  • barbecuesaus

Het klopt, pulled pork maak je normaal in een rookoven. Heb je dit niet? Dan kan je het ook gewoon in de oven. Het is niet helemaal hetzelfde, maar het werkt wel. En het resultaat mag er zeker wezen! We geven je alle twee de manieren bij. Opnieuw vraagt de bereiding veel tijd, maar laat die (rook)oven het werk voor je doen.

Tip: gebruik een vettig stuk varkensvlees, liefst met nog wat spek of zwoerd aan.

Gevorderde
4 personen
Meer dan 90 minuten
Amerikaans

Bereiding

  1. Meng de kruiden voor de rub (droge marinade). Wrijf het vlees hiermee in. Laat een paar uren tot een nachtje marineren.

  2. De ovenmethode: verwarm de oven voor op 120°C. Leg het vlees in een schaal. Giet er wat cider bij. Laat 8 à 10 uur traag garen. Ja, je begint dus best vroeg met dit recept. Vergeet niet af en toe wat vocht over het vlees te lepelen of vocht toe te voegen aan de schotel. Zo blijft het mooi sappig. Bedek het vlees na een uur of vier met aluminiumfolie. Verhoog het laatste halfuurtje de temperatuur tot 180°C. 

  3. De rookovenmethode: verhit de kolen tot ze gloeiend heet zijn. Strooi er de rookchips over. Week die eerst even in water en laat ze uitlekken. Leg het vlees in de rookoven. Voeg eventueel wat cider toe in de schaal onder het vlees. Zorg dat de temperatuur niet boven de 120°C graden gaat. Draai het vlees na vier uur in aluminiumfolie en gaar nog een uur of vier verder. Die laatste vier uren kan je ook in de oven doen.

  4. Welke methode je ook kiest, het vlees moet echt uit elkaar vallen. Je trekt het met twee vorken uit elkaar tot draadjes. 

  5. Serveer ze tussen een broodje met barbecuesaus of yoghurtsaus en koolsla.

0
Nog geen stemmen

Lekker bij pulled pork

1. Kool-wortelsla

2. Barbecuesaus

3. Yoghurtsaus

4. Krokant broodje

5. Fijngesneden ijsbergsla