Kersttip: Gevulde kalkoen
Ingrediënten
-
boter
-
enkele takjes peterselie
materiaal
-
opbinddraad
-
opbindnaald
Vulling
-
1 kg kippengehakt
-
2 eieren
-
2 tenen look
-
enkele tamme kastanjes
-
koolzaadolie
-
enkele gedroogde abrikozen
-
pancetta
appelsiensaus
-
1 l vers appelsiensap
-
300 ml espagnolsaus (zie link in recept)
-
4 appelsienen
-
2 el bruine suiker
-
peper en zout
Bereiding
Voor de vulling: Vermeng het kippengehakt met de eieren en fijngehakte look. Verhit een scheutje koolzaadolie in een pan, verwijder de harde pel van de kastanjes en laat ze aankleuren. Snij de abrikozen, pancetta in stukjes. Verwijder de korst van de gebakken kastanjes en snij ook in stukjes. Voeg alles bij het kippengehakt, kruid met peper en zout en vermeng.
Vul de holte van de kalkoen met de zelfgemaakte vulling en naai de kalkoen dicht. Bind de 2 billen samen. Vet een grote ovenschaal in met boter en vul met de kalkoen. Wrijf de kalkoen in met een weinig boter. Hij mag nu voor 2u in een voorverwarmde oven van 195°. Verwijder het vruchtvlees van de twee appelsienen die je daarstraks gebruikt hebt voor de zeste. Snij hieruit halve maantjes en gebruik om het plateau mee te dresseren.
Vermeng het vers appelsiensap met de espagnolsaus in een pot en laat pruttelen. Voeg hierbij de bruine suiker en kruid met peper en zout. Verwijder de schil van 2 appelsienen met een dunschiller, leg ze trapsgewijs naast elkaar en snij fijn. Leg in een pot met water en verwijder de zeste wanneer het water begint te koken. Snij twee appelsienen in de vorm van wolventanden en haal er een stokje door. Voeg een scheutje van de bittere jus van de zeste toe aan het mengsel van appelsien- en espagnolsaus.
voor meer recepten ga naar VTMKoken.be