Pepersteak met handgesneden frietjes

Ingrediënten

  • 4 steaks van 180 gr à 200 gr 't stuk
  • 400 gr grofgemalen witte peper
  • boter
  • 1 krop sla
  • 1 busseltje pijpajuin
  • 1½ kg frietaardappelen
  • ossenvet of frituurolie
  • 2 dl room
  • 1 scheut cognac
  • 250 ml bruine fond

Mayonaise

  • 1 el mosterd
  • 2 dooiers
  • peper en zout
  • 1 citroen
  • 500 ml maïsolie
Gevorderde
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten
Frans
Hoofdgerecht

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de aardappelen, snij ze in plakjes, en dan in frietjes. Laat de frietjes even weken in koud water. Spoel daarna nog eens heel goed. Als je ossenvet gebruikt om te frituren, laat de blokken vet dan eerst smelten in een potje op het vuur, en doe dan pas in de friteuse. Verwarm de friteuse voor op 150°C. Dep de frieten droog, en bak voor de eerste keer. Zet de friteuse dan op 180°C.

  2. Laat de bruine fond nog even inkoken. Kruid de steaks met zout. Doe de grofgemalen peper in een plat bord, en dep de steaks aan boven- en onderkant in de peper.

  3. Maak de mayonaise: doe een eetlepel mosterd, peper en zout, het sap van 1 citroen en 2 eierdooiers in een kom, en klop goed los. Voeg dan straalsgewijs maïsolie toe, en klop goed, zodat de mayonaise indikt.

  4. Was de sla en scheur in stukjes. Snij de pijpajuintjes fijn, meng onder de salade.

  5. Zet een pan op het vuur, en laat een flinke klont boter smelten. Laat mooi korsten in de pan, en zet nog 3 minuten in een oven van 180°C om mooi saignant te bakken. Zet de pan waarin je het vlees gebakken hebt, terug op het vuur en laat goed warm worden. Deglaceer met een scheut Cognac, en laat even flamberen. Blus met de ingekookte bruine fond en 2 dl room. Laat mooi indikken en kruid af met zout.

  6. Bak de frietjes voor de tweede keer op 180°C. Serveer de pepersteaks met de frietjes, sla, versgemaakte mayonaise en saus.

0
Nog geen stemmen