Taartjes met spinazie en walnoten

Ingrediënten

  • 6 el boter, plus wat extra gesmolten boter
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui, in plakken gesneden
  • 1 th lepel bruine basterdsuiker
  • 700 gr jonge spinazieblaadjes
  • ¼ th lepel geraspte nootmuskaat
  • 1 th lepel zevenkruidenmengsel
  • ½ th lepel zout
  • ½ th lepel peper
  • 250 gr filodeeg, als het uit de diepvries komt ontdooid
  • 300 ml slagroom
  • 4 eieren, losgeklopt
  • 50 gr gedopte walnoten, grof gehakt
  • 1 th lepel vloeibare honing
  • ½ th lepel gemalen kurkuma
Gevorderde
12 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Vegetarisch

Bereiding

  1. Laat 1 eetlepel boter met 2 eetlepels olie in een pan op laag vuur smelten en bak hierin de ui en de suiker 20 minuten tot de ui gekaramelliseerd is. Roer zo nu en dan. Zet de pan van het vuur.

  2. Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan en bak hierin de spinazieblaadjes een paar minuten tot ze geslonken zijn. Roer er dan 1 eetlepel boter door. Doe de spinazie over in een vergiet, druk het overtollige vocht eruit, hak de blaadjes en doe ze in een kom. Voeg er de nootmuskaat, het zevenkruidenmengsel en peper en zout aan toe en meng goed.

  3. Verhit de oven tot 180 °C/gasovenstand 4. Laat 1 eetlepel boter smelten in een pan op laag vuur of in de magnetron en kwast er een muffinplaat voor 12 stuks mee in. Laat de rest van de boter smelten.

  4. Snijd de vellen filodeeg op een schoon werkvlak in achten. Stapel de lapjes filodeeg op en dek ze goed af, zodat ze niet uitdrogen. Kwast steeds een lapje in met boter en leg het in een van de voorbereide muffinvormpjes. Ga hiermee door tot in elk vormpje 4-6 laagjes deeg liggen. Leg de laagjes zodanig schuin op elkaar dat zich een krans van deegpuntjes vormt. Kwast het bovenste laagje in met gesmolten boter.

  5. Schep de spinazievulling op de deegbodempjes. Giet de room in een kom, roer er de losgeklopte eieren door en breng het mengsel op smaak met peper en zout. Giet van dit mengsel een beetje in elk deegvormpje.

  6. Zet de muffinplaat in de oven en laat de taartjes 15-20 minuten bakken tot de vulling gestold en het deeg goudbruin is. Rooster intussen de noten in een droge koekenpan. Roer er de honing en de kurkuma door, zet de pan van het vuur, maar houd het mengsel warm. Haal de gare taartjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.

  7. Schep er voor het serveren wat van de gekaramelliseerde uien en van het notenmengsel op.

0
Nog geen stemmen

De souk

Recepten 
Salma Hage
Redactie
Silke Bouman
Uitgeverij 
Van Dishoeck
Fotografie 
Toby Glanville
ISBN 
978-90-00-32193-3