Opgelegde groenten in het zuur: wortel, augurken, radijzen en bloemkool

Ingrediënten

  • 1 bot jonge wortelen
  • 1 bot radijsjes
  • 3 el mosterdzaad
  • 1 tl peperbollen
  • chilivlokken
  • verse dragon
  • verse tijm
  • 6 el grof zeezout

voor het azijnmengsel

  • 1½ l gewone azijn
  • 500 ml water
  • 3 el rietsuiker
  • 1 kl grof zeezout

Sofie komt elke week koken bij een vriend thuis. Deze keer is ze te gast bij Sam De Bruyn. 

Sam is grote fan van bokalen. Sofie leert hem hoe hij zelf groenten moet opleggen en inmaken. 

Dit kan iedereen
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Maak de weckpotten steriel door ze in de vaatwasser te plaatsen en op de hoogste temperatuur te laten draaien (minstens 70°). Plaats de lege potten daarna 15 min op 120° in de oven.

  2. Snij ondertussen de wortelen en radijzen in fijne schijfjes en de bloemkool in kleine roosjes. Scrub de verse augurken in een kom met grof zout. Spoel ze nadien af met water. 

  3. Meng alles voor het azijnmengsel en breng aan de kook. Laat 8 minuten koken. 

  4. Leg de rekkertjes van je weckpotten even in water om te voorkomen dat ze scheuren.

  5. Vul iedere weckpot volledig met groenten. 

  6. Eerste weckpot: wortel- en radijsschijfjes, kaneelstokje, 1 el mosterdzaad en eventueel een paar peperbollen.

  7. Tweede weckpot: ongesneden augurken, 1 el mosterdzaad en een aantal dragontakjes.

  8. Derde weckpot: bloemkoolroosjes met 1 el mosterdzaad, tijm en een paar chilivlokken.

  9. Giet kokende azijn in iedere weckpot tot alle groenten volledig onder staan.

  10. Laat de groenten minstens 24 uur pekelen in het zuur vooraleer je ze opeet. Pas dan zijn ze eetbaar.

  11. Als je de weckpotten na 24 uur niet meteen geopend krijgt, trek dan eerst aan het lipje van het rode rekkertje. 

  12. Bewaartips: Bewaar de bokalen in het donker (bv. een kelder). Van zodra je een bokaal geopend hebt, kan je de groenten zeker nog een jaar in de koelkast bewaren. Serveertip: Serveer de opgelegde groenten met schijfjes Italiaanse gedroogde worst en blokjes Oud Brugge kaas. 

0
Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van