Risotto van haver en gebakken lotte

Ingrediënten

Voor de risotto

  • 350 g haver (graan)
  • 6 el olijfolie
  • 7 stengels bleke selder
  • 2 grote uien
  • 6 tenen look
  • 1,2 l kippenbouillon
  • 8 cl droge witte vermout
  • peper
  • zout
  • 120 g zure room
  • 150 g gemalen Parmezaanse kaas
  • 1 citroen (rasp)
  • verse dille

voor de maïs

  • 4 maïskolven
  • zwarte peper
  • zeezout
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 jalapeno pepers

voor de vis

voor de limonade

  • 2 citroenen
  • 2 vanillestokjes
  • 1 bot salie
  • spuitwater
  • ijsblokken
  • 2 el rietsuiker

Een week lang is Sofie te gast in de keuken van Sam De Bruyn. Voor de laatste keer bereidt Sofie een risotto. Niet met gewone rijst, maar met haver. Ze serveert het met maïs en lotte.

Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Italiaans

Bereiding

  1. !Tip: Als je de haver  op voorhand een uur laat wellen in koud water, gaart deze sneller.

  2. Verwarm de oven voor op 190°.

  3. Voor de maïs: Kook de maïskolven 10 minuten in een grote pot met zout en olijfolie.

  4. Beleg een bakplaat met bakpapier voor de maïskolven.

  5. Snij de jalapeño pepers fijn en strooi ze over de maïskolven, rasp er Parmesaan over en kruid af met zwarte peper en zeezout. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven.

  6. Voor de spiesjes: Snij de lotte in blokjes, de citroenen in schijfjes en maak er spiesjes van. Kruid met peper en zout. Bak de lotte spiesjes in olijfolie tot ze aan elke kant mooi gekleurd zijn.

  7. Voor de risotto. Spoel de haver. Snij de ui, look en selder fijn. 

  8. Bak de ui en look glazig in olijfolie en voeg de haver toe. Roerbak 2 à 3 minuten glazig. Blus met Vermout (of droge witte wijn). Laat uitkoken.

  9. Voeg de fijngesneden selderstengels toe en laat ze 2 à 3 minuten meebakken. 

  10. Voeg 2 à 3 pollepels kippenbouillon toe en laat telkens volledig verdampen tijdens het omroeren vooraleer je opnieuw 2 à 3 pollepels bouillon toevoegt.

  11. Voeg vlak voor het serveren een vijftal takjes fijngesneden verse dille toe aan de risotto. 

  12. Kruid af met peper en zout. Roer er enkele lepels zure room en Parmezaanse kaas onder. 

  13. Serveer per bord 1 maïskolf, een spiesje en een portie risotto.  

  14. Maak de limonade: kneus de salie, rietsuiker en stukjes vanille in de vijzel. Stamp ze grof tot een soort papje. Voeg dit papje met alle ingrediënten samen in een karaf. Knijp de citroen uit voor je het in de karaf doet.

0
Nog geen stemmen

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van