Salade met kalkoen, langoustine en mayolive

Ingrediënten

voor de mayolive

  • 2 eieren
  • 1 el mosterd
  • 1 citroen
  • extra virgin olijfolie
  • peper
  • zout

Voor de bouillon

  • peper
  • zout
  • verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 ui
  • 2 wortelen
  • 2 tenen look

Sofie Dumont gaat een week langs bij Bart Kaëll en Luc Appermont. Samen met hen kookt ze vijf heerlijke gerechten. 

Deze keer maken ze samen een lekkere salade met kalkoen, langoustines en veel groenten. Ze werkt ze af met een mayolive, een mayonaise op basis van olijfolie. Een heerlijk receptje!

Beginner
4 personen
Meer dan 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Begin met de bouillon: Kook 1,5 liter water in een ruime kookpot. Schil de wortelen en leg ze in de bouillon. Voeg 2 tenen look toe (in de schil). Pel de ui en prik de kruidnagels erin vast. Voeg de ui, samen met de tijm en laurier toe aan de bouillon. 

  2. Voeg de volledige kalkoenbil (met vel) toe aan de bouillon. Kruid af met peper en een koffielepel zout. Kies eerst voor een hoog vuur en verlaag het vuur van zodra de bouillon kookt. Laat ongeveer 35 minuten pruttelen. 

  3. Langoustines: trek de kop en pootjes eraf zodat je enkel de staart overhoudt. (die kan je evt. bijhouden voor een bisque)

  4. Knip de schaal van de langoustinestaartjes met een schaar helemaal open zodat je het vruchtvlees er makkelijk kan uithalen. Draag evt. keukenhandschoenen zodat je je niet snijdt aan de langoustinesschaaltjes.

  5. Verwijder het darmkanaal door de rug van de langoustinestaartjes open te snijden met een mes. 

  6. Spoel de langoustinestaartjes met water. Dep droog met keukenpapier en kruid met peper en fleur de sel.

  7. Mayolive: neem een kom en voeg 1 el mosterd, peper en zout, 2 dooiers en sap van een halve citroen toe. Meng met een klopper. Voeg extra virgin olijfolie toe en blijf kloppen tot als de mayolive vaster wordt van structuur.

  8. Haal de bil uit de bouillon en laat even afkoelen. Haal het vel eraf. Pluk al het vlees van het been en bewaar apart.

  9. Snij lenteuitjes fijn.

  10. Verhit 1 el olijfolie in de pan. Leg de langoustinestaartjes erin van zodra je pan gloedheet is. Bak ze een minuut aan elke kant.

  11. Leg enkele bladen kropsla op elk bord. Verdeel de stukjes kalkoen over de borden, net zoals de gebakken langoustinestaartjes.

  12. Werk af met fijngesneden rode ui, lenteui en krulpeterselie. Serveer met de mayolive. 

4
Average: 4 (1 vote)

Lekkers van Sofie Dumont

Honger gekregen? Op zoek naar nog meer inspiratie?

Klik snel en ontdek de recepten van Sofie uit alle seizoenen van 'De Keuken van Sofie' en 'Sofie in de keuken van'.

 

 

1. De keuken van Sofie

2. Sofie in de keuken van