Zelfgebakken eierkoeken met mascarpone, bramen en banaan

Ingrediënten

Voor de eierkoeken

  • 2 eieren
  • 100 g rietsuiker (ongeraffineerd)
  • 100 g speltbloem
  • 1 tl bicarbonaat
  • 1 tl bakpoeder

voor de garnituur

  • 2 el amandelschilfers
  • 200 g bramen
  • 1 handvol munt
  • 1 el honing
  • 1 appelsien
  • 1 banaan

Voor de ijskoffie

  • ijsblokken
  • koffie
  • suiker
  • volle melk

Een week lang is Sofie te gast bij Els Pynoo. Voor de laatste keer bakken ze eierkoeken en serveren ze met bramen en mascarpone.

Tip: als je zelfrijzende bloem gebruikt, moet er geen bakpoeder bij.

Tip: 1 ei is 60 gram. Als je met eigen (kleinere) eieren werkt afwegen tot 120 gram.

Tip: Werk je eierkoeken evt. af met amandelpoeder of kokospoeder voordat je ze in de oven zet.

Beginner
4 personen
Tussen 30 en 60 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200°.

  2. Snij de bramen in twee. 

  3. Voor de eierkoeken: meng twee eieren met de rietsuiker. Klop het mengsel op met de handmixer tot je geen korreltjes meer voelt.

  4. Meng 100 g speltbloem met 1 kl bicarbonaat en 1 kl bakpoeder. Het mengsel is voldoende opgeklopt als je een beetje tussen je vingers neemt en je geen suikerkorrels meer voelt.

  5. Zeef het bloemmengsel boven het eiermengsel en roer door elkaar.Stop het mengsel in een spuitzak met spuitmondje. 

  6. Spuit er kleine dotjes mee op een bakplaat met bakpapier zodat je de eierkoeken de perfecte grote hebben om bij een kopje koffie te serveren.

  7. Bak 5 minuten op 200° , laat daarna verder garen op 180° terwilj je de oven een beetje open zet (door er bv. een houten lepel tussen te steken).Om te checken of ze gaar zijn: duw er even in met je vinger. Als er een putje overblijft en het deeg niet terug naar boven komt, is het nog niet gaar.

  8. Roer de mascarpone los. Tip: Voeg evt. kaneel, anijszaad toe aan je mascarponemengsel.

  9. Snij een tiental verse muntblaadjes fijn en meng met het mascarponemengsel, samen met 1 el honing. Hou nog een beetje munt apart om mee af te werken.

  10. Pers appelsiensap uit over de bramen. (1/4 appelsien)

  11. Snijd de banaan in schijfjes en pers er ook appelsiensap over uit. (1/4 appelsien)

  12. Neem een kommetje. Schep een quenelle (lepel) mascarponemengsel uit en stop er stukjes eierkoek in. Schep de bramen en bananaan erover uit. Werk af met munt en geroosterde amandelschilfers.

  13. Voor de ijskoffie. Maal verse koffiebonen fijn. Giet er kokend water op en druk de koffie door. (Of zet straffe koffie op een andere manier)

  14. Giet over in een karaf, voeg suiker/honing toe en een scheutje melk. Laat even afkoelen. Vul een tas of thermisch glas met ijsblokjes. Giet het koffiemengsel erover uit. 

  15. Tip: Om koperen potten te kuisen. Doe helft bloem en de helft azijn en zout in een potje. Roer los tot een papje. Wrijf je pannen ermee in. Laat even trekken. Dan afspoelen.

0
Nog geen stemmen