Everzwijnfilet met sinaasappelsaus

Ingrediënten

  • 1 kg everzwijnfilet
  • peper en zout
  • 2 appelsienen
  • echte boter
  • ½ ajuin
  • 1 sjalotje
  • ½ wortel
  • 1 stengel bleekselder
  • 2 el poedersuiker
  • 2 el witte balsamico
  • 2 dl water
  • 1 el Maggi PH rundsbouillon
  • 2 el Armagnac
  • tijm en laurier
  • cressonette
Gevorderde
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten

Bereiding

  1. Was de appelsienen goed. Schil de zeste van de appelsienen en snij in fijne reepjes. Kook ze in water en schrik ze in koud water. Herhaal dit 3 tot 4 keer tot ze minder bitter smaken.

  2. Kruid het vlees langs beide kanten met peper en zout. Smelt boter in een kleefpan en leg het vlees erin. Bruin aan beide kanten. Haal uit de pan en dek af met aluminiumfolie.

  3. Hak de groenten fijn en bak ze aan in dezelfde pan. Overstrooi met poedersuiker en karameliseer. Pers beide appelsienen in de pan en laat opkoken. Voeg balsamico en water toe, doe de bouillon erbij en roer door. Leg tijm en laurier mee in de pan en giet de armagnac erbij. Roer door en leg het vlees er terug in.

  4. Laat dit 8 à 10 min sudderen (afhankelijk van de dikte van het vlees) zonder deksel. Haal het vlees er terug uit en dek af met aluminiumfolie. Zeef de saus en kruid af met peper en zout.

  5. Snij enkele schijven van de appelsien en leg even mee in de gezeefde saus. Leg een schijf appelsien op een bord. Snij het vlees in schijven en leg op de schijf appelsien. Snij de gepocheerde zeste heel fijn en strooi hiervan een beetje over het vlees. Giet de saus hierover en versier met cressonette. TIP: serveer met gekaramelliseerde appeltjes.

0
Nog geen stemmen

Everzwijnfilet met sinaasappelsaus

1. Pocheer de zeste 3 tot 4 keer
2. Laat de saus, samen met het vlees inkoken zonder deksel
3. Gebruik minder zeste op het bord