Lamsbout

Ingrediënten

  • 2 takjes rozemarijn
  • ½ el groentenbouillon
  • 1 lamsbout (van ca. 1,2 kg)
  • 2 el honing
  • klontje boter
  • 6 teentjes look
  • 2½ dl water
  • peper en zout
Beginner
4 personen
Tussen 60 en 90 minuten
Belgisch

Bereiding

  1. Kruid de lamsbout langs beide kanten goed met peper en zout. Maak langs beide kanten 3 kleine villetjes met een mes en steek er overal een teentje look in en ook wat rozemarijntakjes. Let op dat de rozemarijn er niet uitsteekt want anders verbrandt die later in de oven.

  2. Neem een pot en smelt de boter. Zorg er steeds voor dat de boter niet bruin wordt. Bak de lamsbout langs beide kanten gedurende 5 minuten op een laag vuurtje mooi bruin. Als de boter dreigt bruin te worden, voeg je een beetje koude boter toe om te vermijden dat je verbrande boter krijgt. Wanneer de lamsbout mooi bruin gebakken is, zet je het deksel op de pot. Zet in de oven. Let op dat je potten volledig vuurvast zijn!

  3. Steek in een voorverwarmde oven van 180° C. Per kg vlees steek je de lamsbout 45 à 50 minuten in de oven.

  4. Haal de lamsbout uit de oven en neem hem uit de pot om te snijden. Snij nu schijfjes van de kant naar de bout toe. Als je beenhouwer de bout eruit heeft gehaald, dan moet deze goed toegebonden zijn en kan je die gewoon in schijfjes snijden. Dek het vlees af met zilverpapier.

  5. Voor de saus neem je het bakvocht van de lamsbout, voeg het water en ook wat honing toe. Voeg nog ½ eetlepel PH groentenbouillon toe en roer met de garde en laat even opkoken. Voeg nog een beetje citroensap toe.

  6. Leg een aantal schijfjes op een bord en werk af met de saus.

3

Average: 3 (1 stem)

Lamsbout

1. Stop de smaakmakers in het vlees
2. Bereid de lamsbout in een kookpot in de oven
3. Laat het vlees rusten onder aluminiumfolie

SOS Piet 4

Auteur
Piet Huysentruyt
Uitgeverij
Lannoo
Fotografie
Verne
ISBN
9789020990812