Lotte met wittewijnsaus

Ingrediënten

  • 4 lottefilets (150 gr elk)
  • peper en zout
  • bloem
  • boter
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl water
  • 1 el Maggi/PH-visbouillon
  • 1 dl room of soja-alternatief
  • verse bieslook, versnipperd
  • citroensap
Beginner
4 personen
Tussen 15 en 30 minuten

Bereiding

  1. Kruid de vis langs beide kanten met peper en zout en wentel hem in bloem. De bloem zorgt ervoor dat er een licht korstje rond de vis komt, waardoor hij minder snel uiteenvalt. Klop het teveel aan bloem er wel af zodat je geen bloemsmaak krijgt.

  2. Smelt de boter in een antiaanbakpan op een middelmatig vuur. Gebruik voor vis altijd zo’n pan, want vis bakt aan zodra hij de hitte voelt. Zet je vuur niet te hoog zodat de boter niet te snel bruin wordt en aanbrandt.

  3. Leg de vis in de pan. Zorg ervoor dat de grootte van de pan is aanpast aan de hoeveelheid vis. Waar er geen vis ligt, zal de boter anders verbranden.

  4. Bak de lotte 3 à 4 minuten aan elke kant. Gebruik niet te veel boter, want dan krijg je een vettige saus die in deze bereiding ook nog zal verbranden. Zorg dat het vuur niet te hoog staat zodat de warmte langzaam in de vis trekt. Als de boter te heet wordt, kun je altijd afkoelen door kleine klontjes boter toe te voegen.

  5. Haal de lotte uit de pan en blus de pan met de witte wijn en het water. Lotte verliest tijdens het bakken ook wat vocht. Dat is een goede basis voor je saus.

  6. Voeg de Maggi/PH-visbouillon toe en laat tot de helft inkoken. Zet het vuur nu wel wat hoger.

  7. Doe de room er pas bij nadat de saus is ingekookt. Anders kan de saus schiften. Laat verder inkoken tot de saus bindt.

  8. Zeef de saus en voeg de bieslook en een beetje citroensap toe. Het citroensap zorgt voor wat frisheid in de saus.

  9. Serveer de vis met de saus en versier met wat extra peper.

0
Nog geen stemmen

SOS Piet X

Auteur
Piet Huysentruyt
Redactie
Frank Smedts
Uitgeverij
Lannoo
Fotografie
Verne
ISBN
978 94 014 1210 0