Taart met gezouten karamel

Ingrediënten

voor het zanddeeg

  • 300 gr bloem
  • 180 gr echte boter
  • 2 eierdooiers
  • 80 gr kristalsuiker
  • snuifje zout
  • droge witte bonen

voor de karamel

  • 200 gr klontjes suiker
  • 1 dl water (uit de fles)
  • 100 gr gezouten boter
  • 3 dl volle room
  • 6 gr gelatine
  • extra zout

voor de chocoladeganache

  • 100 gr zwarte smeltchocolade
  • ½ dl volle room
Beginner
Meer dan 90 minuten

Bereiding

  1. Doe de bloem voor het zanddeeg in een kom en voeg een snuifje zout toe. Verbrokkel de boter in de bloem en doe de suiker erbij.

  2. Voeg de eierdooiers toe en begin stevig te kneden. Dek het deeg af met plastiekfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.

  3. Haal het deeg uit de koelkast en duw het plat tussen 2 stukken plastiekfolie. Rol het dun uit met een deegroller.

  4. Leg het deeg in een taartvorm en bedek met droge witte bonen op boterpapier. Bak af op 180°C gedurende 20 min.

  5. Haal het boterpapier en de bonen eraf en bak nog 10 min. verder. Laat afkoelen op het aanrecht.

  6. Doe de suiker en het water in een kookpot en laat inkoken tot karamel.

  7. Haal van het vuur en giet er al roerend de room bij.

  8. Voeg de boter toe en roer door.

  9. Week de gelatine in koud water. Wring uit en roer door de karamel. Laat de karamel afkoelen.

  10. Doe de chocolade, samen met de room in een kookpot. Laat smelten op een zacht vuurtje en laat daarna afkoelen.

  11. Giet de karamel in de taart en laat uitharden in de koelkast.

  12. Giet de chocolade erover en strijk mooi glad. Laat 1 nacht opstijven in de koelkast.

  13. Versier met bloemsuiker en serveer in kleine stukken.

0
Nog geen stemmen

Taart met gezouten karamel

1. Voor het zanddeeg: meer boter en minder suiker gebruiken
2. Voor de karamel: start met een echte karamel
3. Blus de karamel met room
4. Voeg de gelatine toe
5. Niet gewoon chocolade smelten, maar een echte ganache maken