20 weetjes over mosselen

donderdag, 11 augustus, 2016 - 14:30

1. Aankoop

Mosselen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en klassen. De naam van de mosselsoort zegt iets over de grootte van de schelp, niet over de inhoud/hoeveelheid van het mosselvlees. Het is niet automatisch zo dat de mossel groter is wanneer de schelp groter is.

2. Bewaren

Mosselen kunnen gewoon in de aankoopverpakking in de koelkast bewaard worden tot de vermelde houdbaarheidsdatum (of de datum die uw visspecialist adviseert).

3. Mosselen die open staan

Als de mosselen net uit hun verpakking komen, staan ze een beetje open. Door de beschermde omgeving die de verpakking biedt opent hij zich. Spoel de mosselen onder koud water en tik de schelp tegen de rand van het aanrecht. Na enkele tellen sluit de schelp zich. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien.

4. Mosselen koken

Kook mosselen in een brede, lage pan met een dunne bodem. Een goede mosselpan is groot zodat de schelpen ruimte hebben om te openen. Door een pan met een dunne bodem te gebruiken zijn de mosselen snel gaar. De klassieker is de zwarte mosselpan. Met het ruime deksel kun je de mosselen omschudden en je kunt er de lege schelpen in kwijt.

5. Dichte mosselen

Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft. Open dichte mosselen voorzichtig met een mesje. Meestal bevatten deze mosselen prima vlees, maar heel af en toe gaat het om een slikmossel, een mossel die zich heeft volgezogen met zand.

6. Mosselen bereiden

Mosselen bereiden is erg gemakkelijk. Zeker als u bedenkt dat de mosselen die u in de winkel koopt al zandvrij zijn en ontdaan van hun baard. Even spoelen is voldoende. Het meest gegeten mosselgerecht bereidt u als volgt: snij wat groenten zoals ui, prei en wortel en doe die in een ruime pan samen met wat laurier en selderie. Leg daarop de mosselen, strooi er peper over en de liefhebbers doen er een scheut witte wijn of zelfs bier bij. Het geheel koken op een hoog vuur en na 10 minuten bent u al aan het genieten.

7. Mosselen eten

Mosselen kun je met een vork of met je handen eten. Gebruik de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen.

8. Een mosselmaaltijd

  • Mosselen kunnen goed gecombineerd worden met frietjes, brood of pasta en salade.
  • Mosselingrediënten naar keuze: prei, ui, selderij, knoflook,wortel, peper, wijn, bier, klontje boter, scheutje room.
  • Reken 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon bij frietjes, salade of pasta. Reken 1,2 a 1,5 kg per persoon bij een maaltijd met brood.
  • Bereid mosselen zo snel mogelijk na aankoop. Spoel mosselen even met water voor het koken. Laat mosselen niet in het water liggen dan verliezen ze hun typisch zilte smaak.
  • Mosselen die open staan een tikje geven, sluit de mossel dan is de mossel goed en kan deze in de pan.
  • Gebruik een grote pan met deksel met deksel zodat er voldoende ruimte voor de mosselen is om open te gaan. De pan een aantal omschudden zodat de onderste mosselen naar boven komen en andersom.
  • Bak ondertussen de frietjes, snij het stokbrood en doe de sausjes in een schaaltje.
  • Zet de pan op tafel wanneer alle mosselen geopend zijn.
  • Lekker met een glaasje bier,wijn of cider. Eet smakelijk!

9. Witte of oranje mossel

Tussen oranje en witte mosselen is er noch smaak- noch kwaliteitsverschil. Vaak wordt er verteld dat het kleurverschil te wijten is aan het geslacht van de mossel. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit. Dit is echter een fabeltje. Net als bij mensen heeft het te maken met genetische verschillen. De ene heeft wat meer pigment dan de ander.

10. Mosselen over?

Als er mosselen over zijn kun je deze bewaren en de volgende dag in verschillende recepten gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan gebakken mosselen, mosselsoepje of mosselsalade.

11. Mosselkookvocht

Rauwe mosselen geven tijdens het koken vocht af dat heerlijk zilt en aromatisch is. Niet weggooien dus! Vries het kookvocht in een ijsblokjesvorm in en je hebt krachtige bouillonblokjes. Gebruik deze in visgerechten of als basis voor het maken van een lekkere saus.

12. Mosselen invriezen?

Verse mosselen in de schelp kun je niet invriezen. Je kunt de mosselen wel koken, uit de schelp halen en dan invriezen of tot drie dagen in de koelkast bewaren.

13. Allergie

Sommige mensen zijn overgevoelig voor mosselen. Het eten van mosselen kan bij deze mensen leiden tot onder andere huidirritatie en misselijkheid. Dat komt door de hoeveelheid aan eiwit in mosselen. Met name bij het begin van het seizoen is het eiwitgehalte erg hoog. Het percentage van deze mosseleiwitten loopt in de maanden met de ′r′ iets terug. Wanneer de genoemde symptonen zich openbaren, kan het drinken van een glas melk vaak verlichting brengen.

14. Lekker gezond

Mosselen zijn rijk aan eiwitten en zitten boordevol mineralen en vitaminen. In vergelijking met vlees, zijn mosselen rijker aan ijzer, fosfor en vitamine B. En dat met maar 25 procent van de calorische waarde. Een gezonde keuze dus!

15. Krabbetjes in de mosselen

Tussen de partijen mosselen bevinden zich soms minuscuul kleine krabbetjes. Doorgaans zijn ze na een aantal spoelingen verdwenen, maar het komt voor dat ze de dans ontspringen. Het kan ook voorkomen dat zich een klein krabbetje heeft genesteld in de mosselschelp. Deze kunnen dan makkelijk met de hand verwijderd worden. Mocht je ze per ongeluk doorslikken, dan vormt dat geen gevaar voor de gezondheid.

16. Een pareltje

Net zoals bij oesters groeit er in een mossel soms een pareltje. Zo’n klein, donker pareltje groeit uit een korreltje zand dat in de mossel is beland. De mossel beschouwt het korreltje als indringer en bedekt hem met parelmoer.

17. Bodem-of hangcultuurmosselen

Hangcultuur-mosselen worden gekweekt in de Oosterschelde in Zeeland. Ze leven niet op de bodem, maar hangen in netten. Ze krijgen meer zonlicht dan bodemmosselen, waardoor ze sneller groeien en hun schelp dunner is. Hangcultuurmosselen zijn daarom vaak eerder in het seizoen geschikt voor consumptie dan bodemcultuurmosselen. In juli start het seizoen van de klassieke Zeeuwse mosselen van bodemcultuur. Wat smaakt betreft is er geen verschil tussen bodem-en hangcultuurmosselen.

18. Fabel van ‘r’ in de maand

Een hardnekkige fabel die al jaren de ronde doet, maar inmiddels ook al lang achterhaald, is die van de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’. Dit had alles met transport te maken. Sinds er goed, gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn Zeeuwse mosselen gedurende het jaar van juli tot april verkrijgbaar.

Van half april tot juli is de Zeeuwse mossel niet geschikt voor consumptie omwille van het voortplantingsproces. In juni zit er veel voedsel in het zeewater zodat de mossel zich weer lekker rond kan eten. Om in de 'stille' maanden toch aan de vraag te kunnen voldoen wordt er gebruik gemaakt van importmosselen uit Ierland en Denemarken.

19. Een nieuwe mosselseizoen-"regel"

Om te weten wanneer de mosselen in seizoen zijn, hoef je dus niet te kijken naar de maanden met 'r', maar naar de seizoenen! In de winter, zomer en herfst kan je mosselen verkrijgen, in de lente niet!

20. MosselZaadinvang Installatie

Mosselkwekers zijn innovatief. De nieuwste techniek is de MosselZaadinvang Installatie. Hier groeit het mosselzaad aan lijnen of netten onder drijvers voor de kust. Dé methode voor de toekomst die zorgt voor schone, zandvrije mosselen, vol smaak!

 

Heb je nu zin gekregen in mosselen?

Ontdek al onze lekkere recepten!