6 redenen waarom chocolade goed voor je is!

 6 redenen waarom chocolade goed voor je is!
dinsdag, 14 februari, 2017 - 17:33

Dat chocolade onze emoties beïnvloedt, is door menig onderzoek bevestigd. Sommigen zeggen dat er bepaalde chemicaliën in cacao zitten (de zogenaamde fenylethylamines) die hetzelfde lichamelijke effect zouden creëren als verliefd zijn. Op zich al bewijs genoeg om chocolade op je boodschappenlijstje te zetten, maar voor de health lovers onder ons kunnen volgende redenen er voor zorgen dat je zonder schuldgevoel (uiteraard met mate) van een heerlijk stukje chocolade kunt genieten. Let hierbij wel op dat donkere chocolade van 68% of hoger een positiever effect zal hebben dan melkchocolade aangezien er een hoger percentage aan cacao aanwezig is.

 

 

1. Chocolade versterkt het hart

Chocolade zorgt er voor dat de kans op bloedstolsels afneemt. Een studie toonde al aan dat bloedplaatjes minder snel gaan klonteren als je op regelmatige basis chocolade eet. Sterker nog, een studie wees zelfs uit dat 45g chocolade per week kon leiden tot 20% minder kans op een beroerte bij vrouwen. Dit ligt aan de “flavonoïden” die normaal gezien veel voorkomen in geneeskrachtige kruiden, fruit of groenten en dus ook in cacao. De antioxidanten helpen de kans op een beroerte te verminderen.

 

2. Chocolade verkleint de kans op kanker

Chocolade is ook rijk aan polyfenolen, die befaamd zijn voor hun bescherming van cel- en DNAschade, afremming van ontstekingen en de verbranding binnen lichaamscellen. Ze zijn dus ontstekingsremmers en anticarcinogenen, ook wel kankerbestrijdende nutriënten genoemd. Ze zorgen heel concreet voor een verlaagd risico op kanker en bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. Combineer chocolade met andere bioactieve stoffen zoals groene thee of bosvruchten en je zit goed!

 

3. Chocolade helpt met PMS

Vooral de vrouwen onder ons zullen hier heel erg blij mee zijn. PMS of premenstrueel syndroom staat voor het herhaald optreden van emotionele, lichamelijke en afwijkende gedragssymptomen tijdens de vrouwelijke cyclus. Zoals gezegd bevat chocolade een hoge concentratie aan fenylethylamines, die dan weer zorgen voor de aanmaak van serotonine, dat op zijn beurt een belangrijke rol speelt in het regelen van de gemoedstoestand en je hongergevoel. De drang naar chocolade is dan ook zo goed als biologisch bepaald. Meer chocolade gaan consumeren kan dus eigenlijk beschouwd worden als een prima vorm van zelfmedicatie.

 

4. Chocolade maakt je gewoonweg slimmer

Chocolade eten zou je brein beter doen functioneren, zeker als het op wiskunde aankomt. Dat kunnen velen van ons vast gebruiken. Een Brits onderzoek toonde namelijk aan dat proefpersonen tijdens een experiment gemakkelijker konden hoofdrekenen nadat ze warme chocomelk gedronken hadden. Het is dus zeker het proberen waard om voor je volgende wiskunde-examen eens een kopje warme choco te drinken.

 

 

 

5. Chocolade maakt je gelukkiger

Wanneer je chocolade eet worden er in je lichaam endorfines aangemaakt. Deze endorfines zijn dezelfde als deze die we opwekken na een rondje joggen of een stevige sportsessie en ze creeëren de zogenaamde “runners high”. Je krijgt dus een gelukzalig gevoel.

 

6. Chocolade beschermt je tegen de zon

Meerdere studies hebben aangetoond dat je huid beter beschermd wordt tegen UV-stralen als je je consumptie van flavonolen verhoogt. Laten die nu net in cacao zitten! Begeef je je dus in de zon en heb je consequent cacao geconsumeerd, dan zal je huid minder snel rood worden, verbranden en zal je ook langer gehydrateerd blijven.

 

Zin in chocolade? Ga aan de slag met chocolade en probeer één van deze recepten.