Ann De Roy van restaurant Pand 19 in Geraardsbergen is BRU Lady Chef of the Year 2013

maandag, 21 januari, 2013 - 11:17
restaurants

Het publiek en een jury van culinaire journalisten onder leiding van Wout Bru hebben Ann De Roy van Pand 19 in Geraardsbergen / Deux-Acren uitgeroepen tot nieuwe BRU Lady Chef of the Year. Zij wordt daarmee de 23ste winnares van deze prestigieuze wedstrijd en volgt Lisa Calcus op van Les Gribaumonts in Bergen.In 2008 won Ann nog de ‘Gouden Garde voor de Beste Vrouwelijke Chef’ van WeekendKnack & Trends.

De BRU Lady Chef of the Year is een titel die jaarlijks wordt uitgereikt aan een vrouwelijke chef die staat voor kwaliteit, creativiteit en vrouwelijke finesse in de keuken. Net als de voorbije jaren is er ook dit jaar duidelijk gekozen voor een jonge laureaat die een nieuwe en eigen keuken brengt: Ann De Roy (36) van Pand 19 in Geraardsbergen / Deux-Acren. Ann weet wat ze wil: mensen culinair verwennen. Van opleiding is ze grafisch vormgeefster, en die kennis draagt ze volop mee in haar gerechten. Haar borden zijn een streling voor de tong én voor het oog. Kortom, Ann is een echte Lady Chef!

Zoals elk jaar is de opdracht dat de nieuwe BRU Lady Chef haar gasten verrast met een Lady Chef menu. Ann stelde haar menu op 21 januari 2013 voor aan pers en publiek en ging daarbij te werk met enkele innovatieve, verrassende producten die stuk voor stuk meer dan de moeite waard zijn. Er werd gestart met een geslaagde combinatie van een carpaccio van Sint-Jakobsvruchten, waterkers en een zalf van aardpeer opgeklopt met Debic room. Vervolgens toverde Ann een gerechtje met verschillende koolvariëteiten en parelgerst op tafel, overgoten door een gevogeltebouillon. Als hoofdgerecht bracht de BRU Lady Chef het unieke rundvlees ‘Le Bocquillon’ in een warm-koudbereiding: een gegrilde faux filet vergezeld van een rundstartaar, geserveerd op een mergpijpje en omringd door wintergroentjes. Ze eindigde tenslotte met een fris dessert van appel, karamel, kaneel en de Waalse geitenkaas ‘Crottin frais moulé à la louche’. Het volledige menu werd begeleid door een zorgvuldige selectie van Zuid-Afrikaanse wijnen, een ware ontdekking. Ook BRU mocht niet ontbreken.

Pittig detail: Pand 19 bevindt zich pal op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. Meer zelfs, de voordeur van de woning van Ann staat op Waals grondgebied, de ingang van het restaurant in Vlaanderen. Van een geslaagd Belgisch compromis gesproken… Wie haar gerechtjes proeft, weet echter meteen: met haar kookkunsten hoeft Ann De Roy zeker niet toe te geven aan compromissen, ze kookt volgens haar eigen intuïtie en met oog voor detail.

“Je zou kunnen zeggen dat mijn opleiding tot grafisch vormgeefster ver weg ligt van wat ik nu doe, maar dat is zeker niet het geval. Veel van wat ik ooit geleerd heb, komt terug op mijn borden. Maar op zich is het wel verrassend: wie had ooit kunnen denken dat een grafisch vormgeefster de titel BRU Lady Chef of the Year zou mogen ontvangen?”, lacht een fiere Ann.