AOC, DOC, DOCG, IGT, VdP en VdT…

kurk met aoc op geschreven
dinsdag, 13 september, 2011 - 17:10

AOC betekent Appellation d'Origine Contrôlée en is het oudste van dergelijke systemen. Dit Franse wettelijke systeem dat ondertussen door de EU werd overgenomen, bepaalt en bewaakt de herkomst en kwaliteit van alle Franse wijnen. Het Franse Institut National des Appellations d'Origine of INAO staat in voor het beheer van alle AOC's.

Andere landen hebben naar het Franse voorbeeld vergelijkbare wettelijke herkomstbenamingen ingevoerd. DOC is de Italiaanse en Spaanse tegenhanger van de Franse AOC. De Italianen spreken over Denominazione di Origine Controllata en de Spanjaarden hebben het over Denominación de Origen Calificada. In Italië bestaan er ook een nog striktere DOCG-regeling en een lossere IGT-regeling. DOCG betekent Denominazione di Origine Controllata Garantita en IGT wil zeggen Indicazione Geografica Tipica. DOCG duidt op een nog strengere reglementering dan DOC en, in theorie, nog betere wijnen. Italië telt 37 DOCG-gebieden, tegenover honderden DOC-gebieden. IGT wordt gebruikt voor Italiaanse wijnen die uit een bepaalde streek komen, maar waarvoor internationale druivenrassen worden gebruikt die niet typisch zijn voor de herkomststreek. IGT heeft trekken gemeen met de Franse herkomstbenaming VdP ofwel Vin de Pays. Heel erg simpele wijnen krijgen in Frankrijk de benaming VdT ofwel Vin de Table.

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, is er ook nog een Franse VDQS-benaming, wat staat voor Vin Délimité de Qualité Supérieure. Die zit qua kwaliteit tussen AOC en VdP in. Maar er zijn ook eigenzinnige wijnbouwers die kwaliteitswijn produceren, maar om verschillende redenen weigeren in een van de wettelijke systemen te stappen en hun wijn gewoon bottelen als tafelwijn. Kortom, als wijnliefhebber moet je nu ook weer niet teveel belang hechten aan al die wettelijke systemen. Zelf proeven en je goed informeren blijft de boodschap.