Barbecuetips: 5 tips voor een proper rooster

donderdag, 4 juni, 2015 - 11:11

En toch doe je er goed aan die rooster zo proper mogelijk te houden. Aangekoekte marinade- en vetresten, verbrande stukken vlees en dergelijke meer…  Het is maar weinig appetijtelijk om de volgende keer met zo’n rooster van start te gaan. Het aanbod borstels om de gril te reinigen is er eentje om u tegen te zeggen, kies er dus eentje waarvan je denkt dat hij het werk aankan naargelang het budget dat je eraan wenst te spenderen. Vervolgens zal je snel merken dat zo’n borstel redelijk snel in onbruik geraakt doordat er een flink deel vuiligheid aan blijft hangen, iets wat als je niet even oplet zelfs durft beschimmelen. Gelukkig is dat makkelijk te voorkomen, als je tenminste enkele gratis tips in acht wil nemen.

 

Vijf gratis tips voor een propere grill

1/ Om te voorkomen dat je nagelnieuwe barbecueborstel binnen de kortste keren vol ‘zwarte koek’ hangt doet een prop zilverpapier wonderen. Als je tijdens het bakken of tussen de verschillende bereidingen even met zo’n prop folie over de rooster gaat, verwijder je alvast het grootste vuil. Erna kan je altijd nog even met je borstel over de rooster gaan.

2/ Naast een prop aluminiumfolie heb ik tijdens het grillen steeds enkele stukken citroen of limoen bij de hand. Een fijn stukje vis op de barbecue, ik ben er wel fan van op voorwaarde dat die niet naar de gemarineerde ribbetjes van even ervoor smaakt. Als ik tijdens het bakken de rooster oppervlakkig vrij van vuil maak met een aluminiumprop, ga ik er altijd nog even over met een halve citroen of limoen. De zuurtjes van deze vrucht – niet zelden terug te vinden in schoonmaakproducten – reinigen niet alleen je rooster, het maakt deze ook smaakvrij. Het makkelijkst doe je dit met behulp van een barbecuetang of een vork.


 

3/ Ben je klaar met grillen, dan kan je je toestel nog even op temperatuur houden of ‘warm stoken’. Zo zullen overgebleven vetresten en aangekoekte stukken barbecuevlees een pak makkelijker te verwijderen zijn.

4/ Leg het rooster 's avonds in het gras en laat het een nacht liggen. 's Morgens kun je het rooster zonder probleem afwassen.

5/ Draai het rooster na het grillen in een krant. Maak de krant nat en laat een dag liggen. De volgende dag kun je het rooster met wat keukenpapier schoonmaken.