Barbecuetips: Caveman steak

vrijdag, 12 juli, 2013 - 11:34

Dankzij Steven Raichlen, de barbecueguru bekend van televisie en auteur van een pak interessante barbecueboeken, zijn er meer en meer mensen die zich aan de ‘Caveman Steak’ durven wagen. Als barbecueën dan toch een ‘mannenzaak’ genoemd wordt, dan is deze onvervalste ode aan de ‘keuken van de oermens’ dat zeker. Niks franjes of tierlantijntjes en geen haute cuisine, de caveman steak wordt rechtstreeks op gloeiend houtskool gegaard. Dat lees je goed, op gloeiend houtskool en dus zonder behulp van een rooster! De bereiding van deze steak is zo simpel als hij ‘bruut’ is, de moeite om thuis een keertje te proberen.

Wat hebben we nodig?

Zoals zo vaak geldt ook hier dat een goede basis reeds het halve werk is. Geen slecht woord over kokoskbriketten maar voor de caveman steak laten we deze achterwege en gaan we te werk met kwaliteitsvol houtskool. Dit in combinatie met een mooi stukje vetdooraderde Ierse ribeye kan alleen maar vonken geven. Met een beetje grof zeezout, zwarte peper, een krant en een kwastje heb je alles wat nodig is om de ‘Caveman Steak’ tot een goed einde te brengen. Alvorens een groter stuk vlees (en bijgevolg ook duurder) volgens deze methode te bereiden, kan je misschien best eens met een kleine steak proberen of dit iets voor je is.

Hoe gaan we te werk?

Het houtskool aanmaken, hetzij in een aanmaakkoker, hetzij rechtstreeks in de barbecue. Dep de steak goed droog en kruid deze ondertussen langs beide zijden royaal met grof gemalen peper en  zeezout. Zodra het houtskool klaar is om te grillen, te herkennen aan het witte aslaagje op de kooltjes, kunnen we verder. Ondertussen kun je misschien rustig even de krant lezen. Met diezelfde krant (of een magazine) kort over de kolen wapperen zodat losse stukjes as wegwaaien. Die willen we namelijk niet op onze steak. Hark de kolen tot een mooi ‘bedje’ waarop je met behulp van een barbecuetang je steak kunt leggen. Indien nodig eerst nog een keertje met de krant wapperen. 

Voor een doorsnee steak mag je rekenen op 1,5 à 2 minuten (saignant) per kant op de kooltjes. Draai de steak met je barbecuetang en borstel waar nodig voorzichtig de eventueel achtergebleven stukjes as weg. De steak 2 minuutjes in aluminiumfolie laten rusten alvorens deze aan te snijden.

Het resultaat?

De cavemen steak, het is zo een van die dingen die ik geprobeerd moest hebben. Mijn tafelgezelschap vonden het maar een vreemde bedoening tot ze een perfect saignant stukje vlees op hun bord kregen. Een mooi korstje, een subtiele rooksmaak, wat wil je nog meer? En de assen? Die lieten er zich makkelijk afborstelen, geproefd hebben we ze niet. Volgende keer een sessie inlassen met extra vuurkruiden. Ik ben fan.