Barbecuetips - Gegrilde tortilla's, een snelle BBQ-snack

donderdag, 4 juli, 2013 - 17:15

Toen ik in 2009 voor de eerste keer met mijn barbecueteam Qlinaria aan het Belgisch Kampioenschap Barbecue deelnam, dienden we niet alleen oog te hebben voor de wedstrijd, er moesten ook hapjes voor het publiek gemaakt worden. Omdat veel van onze tijd uiteraard naar de wedstrijdborden ging kozen we voor snelle, smaakvolle hapjes die makkelijk voor te bereiden waren. Lang duurde het alvast niet voor we op het idee kwamen tortilla’s op de gril te leggen. Veel hitte hebben ze niet nodig en ze lenen zich perfect om op voorhand te maken. Als basis voor een vegetarische tortilla neem ik doorgaans tomatensaus, champignonschijfjes, ui-ringen en geraspte kaas. Kruiden met peper en zout en ze kunnen de gril op. Naargelang je doelpubliek kan je hierop natuurlijk gaan variëren. Voor de vleesliefhebbers kan je bijvoorbeeld wat ham of chorizo toevoegen. Een van onze huisfavorieten is die met gerookte zalm.

Nodig: 

  • 1 pak grote tortillas 4 stuks
  • 1 potje tomatenpesto (of vers gemaakt)
  • 150 gr gerookte zalm
  • 50 gr kruidenkaas (Philadelphia)
  • 50 gr geraspte kaas
  • 1 ui
  • olijfolie (om de tortilla’s te bestrijken)
  • peper en zout

Doen:

- De gerookte zalm in reepjes snijden

- De ui in ragfijne ringetjes snijden. Dit gaat het makkelijkst met een mandoline maar pas op voor je vingers. Ik spreek jammer genoeg uit ervaring.

- Bestrijk elke tortilla voor de helft met tomatenpesto. Verdeel hierover de gesnipperde zalm, de ui-ringen, de geraspte kaas en de kruidenkaas. Kruid met een weinig peper en zout en vouw vervolgens dicht.

- De tortilla’s bestrijken met een weinig olijfolie en deze kort langs beide kanten grillen boven hete kolen. Naargelang de temperatuur van je barbecue hebben ze 1 à 2 minuten per zijde nodig.

- Haal de tortilla’s van het vuur en snijd deze desgewenst in de helft of in kwartjes. Heerlijk met vers gemaakte guacamole.

Een dessertoptie?  Maak dan enkele tortilla’s met schijfjes banaan en choco. Of wat dacht je van camembert, honing en rozijnen? Om duimen en vingers bij af te likken!