Barbecuetips - Groentjes op de BBQ

vrijdag, 16 augustus, 2013 - 10:29

Grillen / roosteren

Wanneer het op groenten op de barbecue aankomt, denkt iedereen uiteraard direct aan grillen of roosteren. Niet geheel onlogisch want daarvoor wordt het toestel nog altijd het meest gebruikt. Je groenten licht invetten met (olijf)olie, simpelweg op de gril of rooster – kijk, daar komt de naam van – leggen en de hitte zijn werk laten doen. Hou er wel rekening mee je groentjes tijdig om te draaien om te vermijden dat deze aanbranden. Verschillende groenten komen in aanmerking om gegrild te worden. Denk bijvoorbeeld aan groene asperges, zowel de grote als de kleintjes, maar ook paprika’s, aubergines, courgettes, champignons, partjes ui… noem maar op. Omdat het maar wat jammer is je heerlijk gegrilde groentjes tussen de rooster in de kolen te zien vallen, zijn er verschillende speciaal geperforeerde ‘groenteroosters’ te verkrijgen om dit te vermijden. Een aanwinst als je een echte groenteliefhebber bent met andere woorden.

Poffen

Een klassieker onder de barbecuebereidingen is wel de gepofte aardappel, waarbij je deze in wat aluminiumfolie zonder vetstof gaart.  Was de aardappel, wikkel deze in aluminiumfolie en gaar deze aan de zijkant van je grill of naast de hete kolen. Bijzonder lekker is het om de aardappel na het poffen te vullen met wat zure room en bieslook, kruidenkaas of een andere smaakvolle vulling. Wist je trouwens ook dat je bijvoorbeeld zoete aardappelen, wortelen of rode bieten net zo goed kunt poffen op de barbecue? Het enige verschil is dat je deze groenten best wel schilt en in gelijke stukken versnijdt zodat ze optimaal en gelijkmatig kunnen garen. Vervolgens verpak je ze opnieuw in folie alvorens ze op de barbecue te leggen.

Ajuinen, sjalotten, knoflook (zelfs aardappelen) kun je ook gewoon in de schil garen zonder je deze een beschermend aluminium jasje geeft. De schil zal in je barbecue zwart blakeren maar het vruchtvlees wordt heerlijk smeuïg en zacht van smaak. Pof zo hele bollen knoflook op de barbecue en gebruik de uitgeknepen teentjes als extra smaakmaker bij je vlees- of visbereidingen.

Papillot

Bij sommige groenten komt de smaak beter tot zijn recht als ze kort geblancheerd of gestoomd zijn. Feit is dat gloeiende kolen en water niet direct de beste maatjes zijn, dus een oplossing dringt zich op. En opnieuw is het onze goede vriend aluminiumfolie die ons ter hulp schiet. Van een flink stuk folie kan je een mooie papillot maken waarin je bijvoorbeeld bloemkool, romanesco, ui, tomaat, paprika, boontjes, erwtjes, asperge … kunt garen met een beetje vocht zoals witte wijn of een beetje bouillon. Opnieuw geldt dat je de groenten in gelijke stukken dient te snijden zodat ze gelijkmatig gaar zijn. Een beetje kruiden met peper en zout en vervolgens het pakketje netjes dichtvouwen zodat er geen lucht kan ontsnappen. Indien je pakketje correct is dichtgemaakt zal je merken dat zodra het vocht in het pakketje begint te ‘koken’, het pakketje zich tot een bolletje zal opblazen. Dat is het gevolg van de stoom, die zich een uitweg probeert te banen uit zijn tijdelijke cel.

Bakken

We zouden bijna vergeten dat je groenten ook gewoon in een oven- of bakschaal  met een beetje olie op de barbecue kunt garen. De gaartijd hangt hierbij  van het product en uiteraard ook de temperatuur af. Kerstomaatjes met een beetje zout, peper en olijfolie zijn uiteraard een pak sneller klaar dan pastinaak- of aardappelblokjes in ganzenvet. Het is een optie om andere harde groenten- of knolgewassen zoals raapjes, wortelen, aardappelen, aardpeer en diens meer kort te blancheren om de gaartijd op de barbecue te verkorten. Als barbecuefanaat spreekt het natuurlijk voor zich dat wij liever voor de pure smaak en het echte werk gaan. Dat tikkeltje extra tijd nemen we er dan ook graag bij.

Fruit, iemand?

Groenten, allemaal goed en wel, maar wat met het dessert? Blijven we gebonden aan de obligatoire tiramisu, de chocolademousse en het traditionele bolletjes ijs of pakken we anders aan. Goed nieuws is alvast dat ook fruit zich perfect op de barbecue laat bereiden, al dan niet in een zoete, kruidige marinade. Grill dus naar hartenlust  je ananassen of perziken op de grill, maak papillotjes met appeltjes, rum, een klontje boter en wat kaneel of bak een fijne selectie rood fruit voorzichtig in een aluminium bakje met een klein scheutje wodka. Op de barbecue kan het allemaal en dan maakt het nu net zo mooi. Nog beter nieuws, dat traditionele bolletje ijs past jandorie overal bij.